To projekter til i alt 27 mia. kr. skal bane vejen for indfangning og lagring af CO2 i 2029.

Foto: Colourbox
21.08.23 DIB Nyheder

DI: CO2-fangst kan blive et nyt erhvervseventyr uden statsstøtte

DI støtter regeringens nye puljeordning for fangst og lagring af CO2. Det kan bane vejen for større og mere ambitiøse projekter.

Regeringen kom mandag med et konkret udspil, der omsætter ambitionerne om at indfange og lagre mindst 3,2 millioner ton CO2 i 2030. Og det åbner banen for færre, men større projekter, der kan indfri målsætningen.

Det betyder, at de kommende udbudsrunder for det såkaldte CCS-område på i alt 27 mia. kr. bliver delt på to større projekter på henholdsvis mindst 0,9 millioner og mindst 1,4 millioner tons CO2 årligt. Den beslutning ser DI stort potentiale i. Vicedirektør Anne Højer Simonsen glæder sig over, at regeringen har lyttet til industrien i processen.

- Den tætte dialog er afgørende for at styrke veje til et CCS-marked, der er uafhængigt af staten. Det har vores fulde opbakning, siger hun og fortsætter:

- Vi har tidligere peget på behovet for én samlet CCS-pulje, og det får vi heldigvis nu. Det er afgørende for at Danmark når sine klimamål samtidig med, at vi etablerer en konkurrencedygtig CCS-industri langs hele værdikæden.

Med en mere samlet pulje, kan pengene målrettes langt større og mere ambitiøse CCS-projekter, der er nødvendige for, at Danmark kan positionere sig blandt de største aktører indenfor CO2-fangst og -lagring.

Målsætning rykkes frem med 12 måneder

Det gælder nu om at holde tempo, mener Anne Højer Simonsen, så der sikres en hurtig udrulning af teknologien.

- Hvis vi ikke lykkes med CCS i Danmark, sætter vi ikke kun vores klimamål på spil. Landet går også glip af et stort erhvervseventyr, som kan etablere en hel ny industri i Danmark og skabe massevis af arbejdspladser, siger hun.

Regeringen skruer op for tempoet ved at fremrykke kravet om fuld fangst af CO2 til 2029 fra 2030. Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard beskriver CO2-fangsten som en af de bærende bjælker i den danske klimaindsats.

- Derfor rykker vi også kravet om fuld fangst fra 2030 til 2029, så vi hurtigere får mere CO2 fra luften og ned i undergrunden. Udspillet skal også sikre klarere rammer for den spirende branche og på den måde få den danske CCS-industri op i skala og ned i pris. Det kan godt være, at det er nørdet, men det er i nørderiet, at tingene sker, siger han i en pressemeddelelse.

Hvis vi ikke lykkes med CCS i Danmark, sætter vi ikke kun vores klimamål på spil. Landet går også glip af et stort erhvervseventyr, som kan etablere en hel ny industri i Danmark og skabe massevis af arbejdspladser. Anne Højer Simonsen, Vicedirektør

Brug for flere licenser

Puljen til projekterne kan dog ikke stå alene, pointerer Dansk Industri.

- For at sikre et robust marked skal industrien langs hele værdikæden skaleres op. Der er brug for flere lagringslicenser – både offshore og onshore samt flere internationale aftaler for import af CO2 og etableringen af en solid CO2-infrastrukturrygrad, siger Anne Højer Simonsen.

I de nye lagringslicenser vil regeringen give staten en ejerandel på 20 procent.

- Ved at samle ressourcerne og skabe klare rammevilkår for CO2-fangst og -lagring baner vi vejen for en stærk dansk industri, der ikke kun reducerer vores klimaaftryk, men også skaber vækst og arbejdspladser. Vi går målrettet efter at udnytte vores kompetencer og innovation til at føre an i den grønne omstilling, siger erhvervsminister Morten Bødskov i en pressemeddelelse.

Læs også: Nu skal der lagres flere millioner tons CO2 i Nordsøen

Fakta

Puljer til CO2-fangst og lagring

  • Regeringen vil samle midlerne fra CCUS-puljen og Grøn skattereform-puljen til to store udbud på henholdsvis mindst 0,9 millioner og mindst 1,4 millioner tons CO2.
  • Udbuddene vil være på ca. 26,8 mia. kr. fordelt på to udbudsrunder, hvor der afsættes henholdsvis ca. 10,5 mia. kr. og ca. 16,3 mia. kr. over en 15-årig periode.
  • Der vil være krav om fangst i 2029, men mulighed for fangst og lagring fra 2028.
  • Det forventes, at det første af de to CCS-udbud sættes i gang i juni 2024 - og det andet et år senere.

Kilde: Klima-, energi- og forsyningsministeriet

Anne Højer Simonsen

Anne Højer Simonsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3465
  • Mobil +45 4014 0603
  • E-mail anhs@di.dk

Relateret indhold