Mere end 70 procent af social- og sundhedsassistenterne ansat i danske kommuner arbejder på deltid.

Foto: Colourbox
11.08.23 DIB Nyheder

DI: Skær i bloktilskud til kommuner med færrest på fuldtid

Danske kommuner skal mærke det økonomisk, hvis de ikke formår at få flere medarbejdere på fuldtid. Det mener DI, der vil give kommunerne en frist til 2027.

Mange lærere, pædagoger, SOSU’ere, sygeplejersker og almindeligt kontoransatte i danske kommuner arbejder på deltid. Ifølge en ny analyse fra Dansk Industri (DI) er det tilfældet for mere end 70 procent af social- og sundhedsassistenterne (SOSU’er).

Lidt færre pædagoger er på deltid mens ”kun” godt 20 procent af lærerne er på deltid. Knap 40 procent af personalet med almindeligt kontorarbejde har deltidsstillinger.

- Ligesom mange private virksomheder er den offentlige sektor ramt af store rekrutteringsudfordringer. Ikke mindst på SOSU-området. Den udfordring vil blive mindre, hvis flere af de offentlige medarbejdere kommer til at arbejde på fuld tid, siger arbejdsmarkedspolitisk chef Steen Nielsen fra DI.

Læs analysen: Deltid er meget udbredt i kommuner og regioner

Skær i bloktilskuddet

For at løfte arbejdstiden foreslår DI, at kommunerne får en målsætning om at nå samme niveau som den kommune, der i dag har den tiende højeste gennemsnitlige arbejdstid for faggruppen.

- Målet skal være nået inden 2027, og hvis det ikke er nået, skal de have økonomiske konsekvenser i form af reduceret bloktilskud eller en lignende foranstaltning, siger Steen Nielsen.

Han sætter ikke konkrete tal på, hvor stor den økonomiske konsekvens skal være.

- Men det er selvfølgelig nødvendigt at have en konsekvens, der betyder noget, siger Steen Nielsen.

Han påpeger, at Sverige har haft stor succes med at få omsorgspersonale på fuldtid.  

- Hvis vi i Danmark kunne skabe en udvikling, som de har skabt i Sverige ville det svare til, at der blev ansat 7.000 flere SOSU’er. Og hvis vi var endnu mere ambitiøse og nåede op på 63 procent SOSU’er på fuldtid, som de har i Sverige, ville det svare til 18.000 flere medarbejdere, siger Steen Nielsen.

Læs også: Gør som svenskerne: Få flere SOSU'er på fuldtid 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Thomas Michael Klintefelt

Thomas Michael Klintefelt

Fagleder, Arbejdsmarkedspolitik

  • Direkte +45 3377 3367
  • Mobil +45 5114 5518
  • E-mail thok@di.dk

Relateret indhold