10.08.23 DIB Nyheder

Julistigning i inflationen er en undtagelse mener DI

Dansk inflationen steg med 3,1 procent i juli – primært båret af prisen på sommerhusleje. Men stigningen er ifølge DI et undtagelsestilfælde.

I juli 2023 steg det samlede forbrugerprisindeks med 3,1 pct. i forhold til samme måned året før, viser nye tal fra Danmarks Statistik

- Efter otte måneder med faldende inflation gik det den gale vej i juli. Vi har det seneste halve år nydt godt at en reduceret elafgift, men i juli steg elafgiften igen. Den forhøjede elafgift trækker inflationen op i juli, siger Allan Sørensen, cheføkonom i Dansk Industri (DI). Udover elpriserne trak også priserne på sommerhusleje og pakkerejser indekset op, mens tøj, hotelovernatninger og brændstof trak indekset ned med 0,20 procentpoint.

Allan Sørensen ser positivt på efterårets udvikling.

- Kerneinflationen er fortsat meget høj. Vi ser stadig store prisstigninger på tjenester, men vareinflationen er forsvundet, og inflationen vil falde igen hen over efteråret, når vi begynder at sammenligne med sidste års meget høje priser på blandt andet el og gas, siger cheføkonomen.

Han påpeger, at indkøbsturen også bliver lidt billigere.

Flere supermarkeder har varslet prisfald på en lang række basisvarer. Det er lavere priser på energi, råvarer og fragt der har fået industriprodukter til at falde i pris over det seneste år. Både inden for detailhandel, byggeri og industri er der en overvægt af virksomheder, der forventer faldende priser i de kommende måneder, siger Allan Sørensen.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold