"Vi erstatter gerne parolen om ”velfærd eller skattelettelser” med ”velfærd kræver skattelettelser”, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

27.09.23 DIB Nyheder

Der er penge til både velfærd og skattelettelser, vurderer DI

En ny analyse fra DI viser, at der er penge til både velfærd og skattelettelser. Adm. direktør Lars Sandahl Sørensen understreger, at skattelettelserne er nødvendige for at skaffe hænder til velfærden.

Når 1.400 topfolk fra erhvervslivet, statsministeren, partiledere og mange andre sætter sig til rette til DI Topmødet i Boxen i Herning torsdag, har topchefen i Dansk Industri (DI), Lars Sandahl Sørensen, en besked med til dem: Der er rigeligt plads til skattelettelser i dansk økonomi. I DI har man nemlig regnet på størrelsen af råderummet og regeringens prioriteter, og en ny analyse viser, at der er plads til både velfærd og skattelettelser.

- Der er masser af plads til skattelettelser. I det økonomiske råderum går langt de fleste af pengene til velfærd, en stor del til forsvar og kun en lille del til skattelettelser, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

Han fortsætter:

- Derudover er der stadig næsten 20 mia. kr. i frit råderum, så der er rigeligt plads til både at fastholde og øge skattelettelser til danskerne og erhvervslivet, som regeringen også har lagt op til, og til at investere i den grønne omstilling, som helt bliver glemt i denne skæve debat om velfærd eller skattelettelser, siger direktøren. 

Læs også: Sådan vil Wammen løse virksomheders største problem

”Velfærd kræver skattelettelser”

Og det ligger tydeligt Lars Sandahl Sørensen meget på sinde, at samtalen om skattelettelser bør handle om arbejdskraft:

- Uden flere hænder får vi ikke mere velfærd. Der er jo ingen til at udføre opgaverne. Og skattelettelser på arbejde er altså et væsentlig redskab til at få flere til at arbejde mere, så hvis man vil have mere velfærd er det uomgængeligt også at tænke skattelettelser ind. Så vi erstatter gerne parolen om ”velfærd eller skattelettelser” med ”velfærd kræver skattelettelser”, siger DI-direktøren.

- Hvis vi kan give folk flere penge mellem hænderne, så fremmer det altså lysten til at gøre en ekstra indsats.

Læs også: Danmark i skærpet kamp om internationale talenter

Råderum skabt af erhvervslivet

Han henviser til, at både økonomiminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og finansminister Nicolai Wammen (S) også har talt om, at regeringens foreslåede skattelettelser på cirka 5 mia. kr. vil få et nøk op. Det vækker tilfredshed i DI.

- Skattelettelserne er en investering i vores fælles vækst og velstand og en måde at få flere kollegaer til at gå fra deltid til fuldtid eller gøre en ekstra indsats. Det er afgørende for, at virksomhederne fortsat kan øge deres aktivitet i Danmark, og at der er hænder til at levere den offentlige velfærd. Det er både sund fornuft og ansvarlig politik at gøre det, siger Lars Sandahl Sørensen.

Ifølge DI-analysen står erhvervslivet bag cirka 13 mia. kroner af det frie råderum, som er udløst af, at langt flere er kommet i arbejde i det private erhvervsliv og dermed betaler skat frem for at modtage overførsler

- Dansk økonomi høster nu frugterne af et meget aktivt og ambitiøst erhvervsliv. Danske virksomheder satser nemlig på Danmark, vinder ordrer og skaber nye job. De sidste 10-15 år er der hvert år kommet knap 30.000 ekstra medarbejdere i de private virksomheder i gennemsnit. De har drevet samfundet fremad og skabt nye løsninger, som kommer os alle til gode, siger Lars Sandahl Sørensen.

- Derfor skal vi også fremadrettet sikre, at der er arbejdskraft nok i Danmark. Økonomien er bedre, men der er forsat en mangel på hænder, der kalder på reformer af vores samfund.

 

Vi skal sikre konkurrencekraften

Af andre skattetiltag, som kan sikre, at erhvervslivet også fremadrettet vil øge velstanden i Danmark, peger han på at lette selskabsskatten, få genindført et permanent fradrag for forskning og udvikling på 130 pct., sikre bedre vilkår for generationsskifte i familievirksomhederne samt at få afgiftsfritaget biobrændstoffer.

- En stærk konkurrencekraft er afgørende for dansk økonomi. Og vi har brug for et stærkt erhvervsliv og en stærk økonomi for at gennemføre den grønne omstilling, betale de stigende forsvarsudgifter og for at udvikle vores samfund. Det er ikke bare i erhvervslivets, men i hele Danmarks interesse, lyder analysen fra Lars Sandahl Sørensen.

Hvis regeringen vil kvittere for erhvervslivets ønske,  er der mulighed for det på DI Topmødet torsdag, hvor statsminister Mette Frederiksen (S) vil tale direkte til erhvervstoppen.

Følg DI Topmødet 2023 live 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mads Borregaard

Mads Borregaard

Chefanalytiker

  • Direkte +45 3377 3939
  • Mobil +45 5213 2388
  • E-mail madb@di.dk

Relateret indhold