Finansminister Nicolai Wammen (S) forventer at få mulighed for at udarbejde en ambitiøs skattereform, som også kommer virksomhederne til gode.

Foto: Morten Fauerby
27.09.23 DIB Nyheder

Sådan vil Wammen løse virksomheders største problem

Finansminister Nicolai Wammen (S) sætter mål om 45.000 flere fuldtidsbeskæftigede i 2030. Det kan imødekomme erhvervslivets behov for mere arbejdskraft.

For andet år i træk er adgangen til arbejdskraft virksomhedernes højest prioriterede kategori. Det viser de 8.000 svar i DI’s årlige måling af Lokal Erhvervsvenlighed, som udkom i begyndelsen af september.

Den konklusion anerkender regeringen også. Mange vil nok huske de tre partiformænd Lars Løkke Rasmussen (M), Jakob Ellemann-Jensen (V) og statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview med Berlingske Tidende slog fast, at ”manglen på arbejdskraft skal være et styrende element for de kommende år i dansk politik.”

Det er et budskab, som finansminister Nicolai Wammen er parat til at arbejde for:

– SVM-regeringen har et mål om at få 45.000 flere fuldtidsbeskæftigede på arbejdsmarkedet i 2030. De tiltag, vi allerede har taget, vil i de kommende år øge arbejdsudbuddet med 13.000, siger Nicolai Wammen.

Læs også: 8.000 virksomheder udpeger erhvervslivets største vækstbarriere

Skattelettelser skal skaffe mere arbejdskraft

Finansministeren er dog klar over, at de tiltag, der er taget, ikke løser alle problemer. Han lover derfor, at regeringen ved fremlæggelse af sin 2030-plan vil have forslag med, der øger arbejdsudbuddet.

– Det vil være et ikke ubetydeligt næste skridt i at opfylde vores mål for den strukturelle beskæftigelse, og det, jeg kan sige allerede nu, er, at vi lægger op til at lette skatten for fem mia. kr. En stor del af lettelserne vil ske i bunden, så alle får mere ud af at gå på arbejde, siger finansministeren.

Han glæder sig samtidig over, at det finansielle råderum er øget ret meget.

– Mon ikke det også giver mulighed for at udarbejde en endnu mere ambitiøs skattereform, som også kommer virksomhederne til gode, spår Nicolai Wammen.

Læs også: 3 forslag: Sådan styrker vi iværksætteres overlevelseschance

Vil skaffe flere faglærte

Blandt de tiltag, som regeringen har lagt op til for at skaffe flere faglærte, er et løft af investeringer i erhvervsuddannelser fra cirka 300 mio. kr. i 2024 til cirka 900 mio. kr. årligt fra 2030.

– Der er job til flere faglærte i Danmark. Det kunne for eksempel være job til udrulning af fjernvarme og SOSU’er på plejehjem. Hvis ikke vi kan besætte de stillinger, forsømmer vi at løse vigtige velfærdsopgaver, og virksomhederne går glip af indtjening og omsætning, siger finansministeren.

Derfor, mener han, skal vi investere klogt og målrettet i bedre uddannelser, så arbejdsstyrken er klædt på til de opgaver, der venter.

– Men der skal mere til end penge, hvis flere unge skal ind på erhvervsuddannelserne. Det er vigtigt, at vi kan gøre det helt tydeligt for vores unge, at det er attraktivt at tage en erhvervsuddannelse. Ligesom det er vigtigt for de voksne, der rådgiver dem, at de kan se, at der er fremtid i erhvervsuddannelserne, og at det er et attraktivt uddannelsesvalg, siger Nicolai Wammen.

Læs også: Finanslovsfokus på erhvervsuddannelser og iværksætteri får ros af DI

Flere på kanten af arbejdsmarkedet skal i job

For finansministeren er det derimod ikke en selvstændig ambition at skaffe flere ufaglærte, selv om der også i denne gruppe er behov for flere hænder.

– Som udgangspunkt vil vi gerne uddanne folk. Men jeg er med på, at der opleves mangel på hænder alle steder, også i job, der ikke kræver en uddannelse, siger Nicolai Wammen.

Han tror, at en del af løsningen kan være at få flere af dem på kanten af arbejdsmarkedet i job.

– Vi har mange tusinde unge, som hverken er i uddannelse eller i job. De har et potentiale, som de har behov for hjælp til at indfri, siger finansministeren.

Samtidig peger ministeren på en større gruppe af voksne, der i længere perioder står på kanten eller helt uden for arbejdsmarkedet.

– Det er ikke alle i denne gruppe, der kan komme i arbejde. Men vi kan indrette og forbedre beskæftigelsesindsatsen og styrke integrationen på arbejdsmarkedet, så flere kommer i job. Og for nogle af dem vil et ufaglært job måske være den bedste vej til et godt arbejdsliv. Hvis vi skal lykkes med det, så får vi brug for hjælp fra virksomhederne, som kan være med til at løfte udfordringer på arbejdsmarkedet, siger Nicolai Wammen. 

Læs også: ”Vi siger altid ja”

Få hjælp til tiltrækning, ansættelse og ledelse af internationale medarbejdere

Få rådgivning

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold