Ændres reglerne for lagerbeskatning, beskatning af kapital- og aktieindkomst og Finanstilsynets krav til lån til vækstvirksomheder kan det sikre iværksættere livsnødvendig adgang til kapital.

Foto: Getty Images
20.09.23 DIB Nyheder

3 forslag: Sådan styrker vi iværksætteres overlevelseschance

Adgang til start- og vækstkapital er altafgørende for iværksættere og vækstvirksomheder. DI og Finans Danmark fremlægger tre konkrete forslag, der rydder forhindringer ad vejen.

Kapital er altafgørende for iværksættere og vækstvirksomheders chance for at skabe nye erhvervseventyr. Men det halter fælt med at skaffe de nødvendige investeringer i Danmark, hvilket tvinger for mange ud af landet, hvor adgang til finansering er mindre bøvlet.

Dermed går Danmark glip af arbejdspladser og innovation.

Det vil Dansk Industri og Finans Danmark nu gøre noget ved. De to erhvervsorganisationer fremsætter derfor tre forslag, der skal styrke adgangen til de nødvendige investeringer. Forslagene spilles ind til Folketinget, mens regeringen arbejder på en ny iværksætterstrategi.

Skubber stærke virksomheder ud af landet

Sine Linderstrøm, der er chef for iværksætteri i DI, karakteriserer det som komplet uforståeligt, at Danmark skubber talent og stærke virksomheder til udlandet på grund af komplekse låne- og skatteregler.

- Det kræver mod at starte en virksomhed, og derfor giver det ikke mening, at vi i den sårbare vækstfase straffer med tårnhøje skatter og unødvendige benspænd. Derfor håber vi også på, at Christiansborg retter op på det uhensigtsmæssige system, som sender talenterne over landegrænsen, siger hun.

Finans Danmarks cheføkonom, Niels Arne Dam, konstaterer at flere succesfulde vækstvirksomheder har svært ved at få lån i bankerne til konkurrencedygtige priser, fordi de ifølge  Finanstilsynets krav skal markeres som særligt risikable, fordi de ikke har leveret sorte tal på bundlinjen.

- Vi vil gerne have flere nuancer ind i regelsættet, så bankerne kan yde lån til de vækstvirksomheder, der under den hurtige vækststrategi faktisk har bygget en levedygtig forretning op, der kan hvile i sig selv, siger han.

En ny analyse fra DI viser samtidig, at næsten hvert tiende ny job i den private sektor bliver skabt af nye virksomheder med høj vækst.

Læs DI-analyse her 

Tre forslag skal fjerne finansielle benspænd

De to organisationer kommer derfor med tre konkrete forslag:

  • Udskyd tvungen overgang fra realisations- til lagerbeskatning i op til fem år ved børsnoteringer. Ejere og investorer i børsnoterede virksomheder kan typisk ikke sælge deres aktier i en periode efter børsnoteringen, hvorfor det kan give likviditetsproblemer, når ejeren en gang årligt skal betale skat af aktiernes mulige værdistigning (lagerbeskatning).
  • Indfør simplere, lavere og mere ensartet beskatning af kapital- og aktieindkomst. Herunder skal en hovedaktionærmodel udvikles, der skal sikre mod en utilsigtet konvertering af reel arbejdsindkomst til kapitalindkomst.
  • Tilpas Finanstilsynets regnskabsregler, så banker ikke skal markere visse udlån til vækstvirksomheder som OIK (objektive indikationer for kreditforringelse) og tildele en dårlig rating i kreditvurderingen, hvilket gør lånet uforholdsmæssigt dyrt.

Læs DI’s og Finans Danmarks udspil her

Iværksættere på dagsordnen

Regeringen har øget ambitionerne for at understøtte den danske iværksætterkultur. Således varslede erhvervsminister Morten Bødskov i august, at puljen til nystartede virksomheder blev udvidet fra de 300 mio. kr. til 1,5 mia. kr. frem mod 2027.

DI har selv fremsat et bud på en iværksætterstrategi med 14 forslag og en opfordring til et dansk mål om at have 1000 vækstiværksættere hvert år.

Læs DI’s iværksætterstrategi her

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Sine Linderstrøm

Sine Linderstrøm

Fagchef

  • Direkte +45 3377 3571
  • Mobil +45 2098 9913
  • E-mail sili@di.dk

Relateret indhold