Usikkerheden om gasforsyningerne smitter af på priserne. Derfor skal virksomhederne indstille sig på højere gaspriser i løbet af 2024, og at prisudsvingene vil blive større, viser DI’s analyse.

18.09.23 DIB Nyheder

DI-analyse: Øget risiko for gasmangel i 2024

DI anbefaler virksomhederne at have alternativ energiforsyning parat om få måneder, hvor gasforsyningerne kan komme under pres.

Der kan i høj grad blive brug for at spare på energien, selv om EU’s gaslagre er knap 94 procent fyldte før den kommende vinter.

Det er konklusionen i en ny analyse over lagerbeholdningen af naturgas fra DI.

Læs hele DI's analyse her

Kritisk trods fyldte lagre

Udgangspunktet er dog relativt stærkt, for EU’s gasforsyning er mere robust end sidste år, dels på grund af de fyldte gaslagre, dels fordi der er aftaler om levering af LNG og til sidst indsatsen for at reducere forbruget.

Men der kan blive mangel alligevel, konkluderer branchedirektør i DI Energi, Troels Ranis. 

- Gassituationen kan under de forkerte omstændigheder blive kritisk i den kommende vinter selv ved normale vintertemperaturer. Det vil være tilfældet hvis gasforsyningerne fra Rusland falder helt bort og der bliver en kraftig asiatisk efterspørgsel på flydende gas. Det kan give en risiko for forsyningsafbrydelser i starten af 2024, siger han.

Vær beredt med alternativer

Hans anbefalinger til industrivirksomhederne er derfor klar nok: Spar på gassen og hav en alternativ energiforsyning i baghånden.

- Industrien skal fortsat have fokus på gas- og øvrige energibesparelser også selv om de har gjort meget for at sikre sig ved at spare på gassen og etablere nødforsyninger over det sidste halvandet år. Energisikkerhed er  blevet et større strategisk fokusområde i industrien end det har været tidligere og vi vil fortsat se gasbesparelser. Så jeg forventer, at det meste af industrien faktisk vil køre videre selv, hvis der bliver gasafbrydelser til vinter, siger Troels Ranis.

Hvis EU’s gaslagre bliver mindre end 30 procent fyldte er der risiko for afbrydelse af forsyningerne.

Svingende priser

Usikkerheden om gasforsyningerne smitter af på priserne. Derfor skal virksomhederne indstille sig på højere gaspriser i løbet af 2024, og at prisudsvingene vil blive større, viser DI’s analyse.

Gaspriserne har allerede svinget markant siden Rusland invaderede Ukraine i februar 2022. Sidste år var udsvinget historisk højt på næsten 300 euro per megawatttime naturgas. I 2023 har priserne været relativt lave og stabile og en megawatt koster her i den 14. september 36 euro per megawatttime naturgas. 

Læs også: Sådan gør vi os uafhængige af russisk gas

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Troels Ranis

Troels Ranis

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3683
  • Mobil +45 2328 5056
  • E-mail trra@di.dk

Relateret indhold