Andreas Brunsgaard Laursen, der var med en dansk delegation ledet af DI Forsvar og Sikerhed til Houston i februar, mødte også den danske astronaut Andras Mogensen på turen.

18.09.23 DIB Nyheder

USA-kontakt skyder dansk startup af sted mod rummet

Med et helt særligt produkt har et ungt dansk firma gjort sig bemærket overfor den amerikanske rumfartsindustri.

Bigger and better.

Det siger man ind i mellem om USA, og for Andreas Brunsgaard Laursen, adm. direktør for den tre år gamle virksomhed Danish Graphene, er det i hvert fald en sandhed.

- Jeg havde en idé om, at det var stort i USA. Men det er først, når man kommer derover, at man rigtig får fornemmelsen af det. De gør tingene i en helt anden skala end i Europa, siger Andreas Brunsgaard Laursen.

Han deltog i februar i år i et rumfremstød i Houston i Texas, som blandt andre DI Forsvar og Sikkerhed stod bag, for at vise Danish Graphene frem for den amerikanske rumindustri.

Og interessen var stor. For Danish Graphene har nemlig nogle helt særlige varer på hylderne, der er interessante at bruge ude i rummet.

- Vi har modificeret grafén, så vi kan overføre materialets egenskaber til nye produkter. For eksempel så det kan bruges som en helt særlig varmeledende lim i rummet, hvor der tit er problemer med overophedning af komponenter, fortæller Andreas Brunsgaard Laursen.

Grafén materialer testes i Houston

Danish Graphene arbejder med grafén, som er kulstofatomer i ét lag i et særligt sekskantet mønster. Materialet er blandt andet utroligt stærkt, uigennemtrængeligt og en perfekt elektrisk leder. Det arbejde har betydet, at Danish Graphene er blevet optaget i ESA Business Incubation Centre, som er en slags rugekasse for europæiske start-ups, der er interessante for rumfartsindustrien.

Derigennem kom også invitationen til rumfremstødet i Houston, som Andreas Brunsgaard Laursen kalder ”en super god tur”.

Læs også: Største danske rumfremstød nogensinde er kommet til USA

- Det var en fantastisk mulighed for at netværke med de helt rigtige i amerikansk rumindustri, og vi kom hjem med en masse nye kontakter til centrale aktører i den amerikanske rumfartsindustri i kufferten. Vi har for nyligt fået den første ordre til USA, og vores materiale er lige nu ved at blive testet i Houston, siger Andreas Brunsgaard Laursen.

Han mener, det cementerer, at virksomhedens produkter har potentiale på det amerikanske marked.

- Siden fremstødet har vi også solgt til flere europæiske virksomheder med god feedback, og nu er vi snart klar til at lancere vores produkter endnu bredere, siger Andreas Brunsgaard Laursen.

Brug for flere som Danish Graphene

Interessen for produkter fra Danish Graphene, der er et spin-out fra Aarhus Universitet, betyder at de har oprustet fra fem til otte mand. Og med de nye kontakter i hus, er det også lykkedes virksomheden at lukke en seed funding i løbet af sommeren med et engelsk kapitalhus, der hedder West Hill Capital.

Planen er at være omkring 20 medarbejdere ved udgangen af næste år, og ifølge Mikkel Haarder, underdirektør i Dansk Industri, er Danish Graphene et klasseeksempel på, hvad det er, der skal trække dansk rumindustri.

- Vi har brug for en stor underskov af underleverandører, som udvikler dansk teknologi til rummet. Det skubber til innovation og udvikling i vores erhvervsliv og giver penge tilbage på bundlinjen, siger han.

Danmark investerer dog langt mindre i rummet end vores nabolande.

Mens Norge lægger 104,25 kroner per indbygger hos Det Europæiske Rumagentur ESA og Tyskland og Sverige henholdsvis 94,5 kroner og 60 kroner, giver Danmark kun, hvad der svarer til 45 kroner per indbygger, viser en analyse fra Dansk Industri.

Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M) har dog på vegne af den danske regering foreslået at øge den danske bevilling til ESA med 125 mio. kr. i forbindelse med finanslovsforhandlingerne for 2024. De politiske forhandlinger om den sag forventes at gå i løbet af kort tid.

Flere penge til rumfart

Ifølge Andreas Brunsgaard Laursen er det vigtigt med flere penge til forskning og udvikling indenfor rumfart.

- Det er en industri, der bliver utrolig vigtig fremadrettet. Særligt fordi rumfartsindustrien gradvist privatiseres. Det giver nogle gode muligheder for mindre virksomheder som os, siger han.

Samtidig kan det kaste meget andet forretning af sig.

- Vores plan er, at vores produkter på den lange bane også skal ud i mere konventionel industri. Men det er en meget fin blåstempling at få, hvis de kan bruges i rummet. Og så er rumfartindustrien bare et godt sted at teste sine produkter af, fordi de er meget åbne overfor ny teknologi, der skal testes igennem for at få et gennembrud på en større volumenskala

DI i USA

Dansk Industri har siden 1996 hjulpet danske virksomheder med at realisere deres internationale ambitioner. I dag har vi +40 eksperter, der supporterer virksomheder med alt fra de indledende tanker om valg af marked til etablering af datterselskab, rekruttering, hosting af medarbejdere og selskabsadministration.

Dansk Industri har siden 2007 været fysisk tilstedeværende i USA og vores mission er at bidrage til at DI's medlemmer opnår succes i USA ved at assistere disse med etablering, strategisk forretningsudvikling og politisk interessevaretagelse.

Du kan læse mere om DI USA på di.dk/usa eller følge med på LinkedIn på DI USA.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Louise Wendt Jensen
Skrevet af:

Louise Wendt Jensen

Mikkel Haarder

Mikkel Haarder

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3574
  • Mobil +45 2577 9161
  • E-mail miha@di.dk

Relateret indhold