20.12.23 DIB Nyheder

Pessimisme hos forbrugerne kan tage toppen af julehandlen

Forbrugernes syn på økonomien har taget et dyk i december, og det kan smitte af på købelysten i julehandlen, vurderer DI

 Forbrugertilliden er i december måned gået tilbage til minus 13 fra november måneds minus 10,3, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

- Forbrugertilliden hænger desværre stadig fast i et noget negativt niveau. Mange er ramt på pengepungen af de høje renter, og samtidig spøger de højere priser og usikkerheden i verden omkring os i baghovedet på forbrugerne. Derfor foretrækker mange lige nu at spare op og polstre privatøkonomien yderligere, siger Morten Granzau, vicedirektør i Dansk Industri.

Han pointerer, at julehandlen er i fuld gang, og i det meste af detailhandlen topper omsætningen i december.

- Hvis forbrugerne går rundt i butikkerne med økonomiske bekymringer i baghovedet, kan vi risikere, at det smitter af på købelysten. Vi kunne derfor godt have håbet på en lidt mere afslappet stemning hos forbrugerne, siger Morten Granzau.

Han fortsætter:

- Selv om der er en udbredt økonomisk pessimisme i husholdningerne, er det vigtigt at huske på, at købekraften samlet set står stærkt. Takket være den høje beskæftigelse vil langt de fleste have råd til nogle pæne julegaver i år. Til næste år venter vi, at den forsigtige adfærd hos forbrugerne vil fortsætte, så vi vil få en forholdsvis afdæmpet vækst i privatforbruget, siger Morten Granzau.

Læs også: DI spår lavvækst i 2024

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Morten Granzau Nielsen

Morten Granzau Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 4676
  • Mobil +45 2245 4620
  • E-mail mogr@di.dk

Relateret indhold