- Lav vækst i udlandet og høje renter betyder, at vi heller ikke vil opleve fremgang i de kommende kvartaler, og dermed bliver væksten i Danmark lavere, fortæller Allan Sørensen, cheføkonom i DI.

18.12.23 DIB Nyheder

DI spår lavvækst i 2024

Der er ikke udsigt til fremgang i dansk økonomi i de kommende kvartaler, viser ny prognose fra Dansk Industri.

Der er ikke nogen vej udenom. Væksten er under pres og vi vil ikke opleve fremgang i de kommende kvartaler. Sådan er konklusionen i den økonomiske prognose for 2024 fra Dansk Industri (DI). Prognosen viser, at dansk økonomi er bremset op i løbet af 2023, efter både 2. og 3. kvartal har budt på negativ vækst.

- Lav vækst i udlandet og høje renter betyder, at vi heller ikke vil opleve fremgang i de kommende kvartaler, og dermed bliver væksten i Danmark lavere, fortæller Allan Sørensen, cheføkonom i DI.

Erhvervsorganisationen forventer, at bruttonationalproduktet (BNP) vokser med én pct. i år og bare 0,7 pct. næste år, inden der kommer mere fart på væksten i 2025.

- Det ville gået endnu værre, hvis vi ser bort fra de store positive bidrag fra eksporten af varer som slet ikke har været i Danmark, hvoraf en meget stor del kommer fra medicinalindustrien. Hvis varer, der ikke krydser Danmarks grænse, ikke regnes med, vil der faktisk være tilbagegang i BNP i 2023 og stort set ikke noget vækst i 2024, forklarer Allan Sørensen.

Læs analysen: Økonomien har slået bak, og arbejdsmarkedet styrer mod en blød landing 

Beskæftigelsen falder med 44.000

Arbejdsmarkedet har indtil nu været den helt store positive overraskelse. Beskæftigelsen har trodset den manglende vækst og er fortsat med at stige frem til nu.

- Den stærke beskæftigelsesfremgang i en periode uden vækst i økonomien har ført til en meget svag vækst i produktiviteten. Vi forventer en tilpasning på arbejdsmarkedet og skønner derfor, at beskæftigelsen vil aftage med 44.000 personer frem mod udgangen af 2025, siger Allan Sørensen.

Inflationen er over det seneste år faldet fra 10 til 0. I oktober var inflationen på 0,1 pct., og året før var den på 10,1 pct.

- Inflationen har i efteråret været trukket ned store prisfald på energi i forhold til sidste år. Inflationen vil dog stige lidt over de kommende måneder, men det skyldes især udsving i elpriserne for et år siden. Inflationen er generelt på vej ned, hvis vi ser bort fra energipriserne, siger DI cheføkonom.

Læs også: DI: Lavere skat er velfortjent belønning for at gøre ekstra indsats

Prognose præget af usikkerhed

Kerneinflationen, som er forbrugerpriser uden energi og uforarbejdede varer, er også faldet, men den er ikke påvirket lige så kraftigt af energipriserne. Overordnet set er retningen på inflationen altså nedadgående, og DI regner i sin prognose med en inflation på 2,5 pct. i 2024 og 2,3 pct. i 2025.

- Prognosen for de kommende år er især præget af usikkerhed om effekterne af de seneste års massive opstramning af pengepolitikken, samt hvor hårdt arbejdsmarkedet reagerer på opbremsningen i den økonomiske aktivitet, lyder konklusionen fra Allan Sørensen.

Læs også: Sådan betaler du dine ejendomsskatter

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold