Vi har i flere år stået i en situation, hvor vi ville få et alt for stort kapitaldræn, når vi skal generationsskifte. Hvis ikke der blev fundet en løsning, kunne vi blive nødt til at sælge virksomheden – potentielt til en udenlandsk køber, fortæller Jacob Kjær, direktør for divisionen AVK Advanced Manufacturing.

Foto: AVK
18.01.24 DIB Nyheder

Generationsskifte kan gøres færdig

Familien bag AVK har i mange år arbejdet på, at 3. generation kan overtage ejerskabet. Med regeringens udspil kan vejen blive banet, når det bliver gennemført.

Virksomheden AVK Group har gennem 10 år lagt sporene til sit næste generationsskifte, hvor fire søskende overtager stafetten fra faderen Niels Aage Kjær.

Han overtog i 1970 virksomheden fra sin far, Aage Valdemar Kjær, der grundlagde virksomheden i Galten i 1941.

I dag har AVK flere forretningsområder inden for vandteknologi og flere end 5.000 medarbejdere i Danmark og internationalt.

Men generationsskiftet har været bremset på grund af uklarheder om vilkår og udsigten til en hård beskatning, der reelt gjorde det umuligt for næste generation at tage over.

Vilkår afgørende motivation

– Rammevilkårene for at drive og generationsskifte en familievirksomhed er en afgørende motivation. Men vi har i flere år stået i en situation, hvor vi ville få et alt for stort kapitaldræn, når vi skal generationsskifte. Hvis ikke der blev fundet en løsning, kunne vi blive nødt til at sælge virksomheden – potentielt til en udenlandsk køber, forklarer sønnen Jacob Kjær, der i dag er direktør for divisionen AVK Advanced Manufacturing og fortsætter:

– Derfor er regeringens udspil om vilkår for generationsskifte positivt. Det vil reelt betyde, at vi kan planlægge at få generationsskiftet endeligt på plads og dermed også sikre en fortsat forankring i Danmark og sikre danske arbejdspladser.

Regeringen fremlagde i november sit udspil, der letter vilkårene ved generationsskifte. Nu afventes de videre politiske forhandlinger. Målet er at ændringerne skal træde i kraft fra 2025. Centralt i udspillet er beslutningen om, at der skal udarbejdes en model for retskrav på skematiske værdier i virkosmheden, som skal generationsskiftes. Netop dette har hidtil skabt stor usikkerhed i de familieejede virksomheder til skade for processen med at sikre potentialet for fremtiden. En tidligere DI-analyse har vist, at omkring 59.000 danske virksomheder ejes af familien – eller er ejerledet.

Venstres formand, Troels Lund Poulsen, karakteriserede det som en politisk kastebold gennem 10 år, som regeringen nu griber.

- Skiftende regeringer har ikke formået at komme igennem med en langtidsholdbar model, sagde han blandt andet til DI Business.

Forståelse for kompromis

Udspillet kunne have været endnu bedre, hvis selve skatten på generationsskifte kom endnu længere ned end de foreslåede 10 procent.

– Men vi har forståelse for, at der er behov for kompromiser. Vi håber nu, at forligskredsen bliver så bred som mulig. Det vil øge sikkerheden, for at reglerne også forbliver på den anden side af et Folketingsvalg. Det afgørende for os er, at vi får rammevilkår, så vi fortsat har likviditet til at vækste og udvikle virksomheden. Herved vedbliver vi med at være en interessant arbejdsplads, og det er til gavn for Danmark, siger Jacob Kjær fra AVK. 

I DI er der også glæde over regeringens udspil. 

- Ejerne har været i et skattekaos, fordi de ikke ved, hvor mange penge de skal sætte af til generationsskiftet og risikerer at skulle dræne hele egenkapitalen for at betale skatten. Det har været en helt uholdbar situation, som skulle løses, og vi er meget, meget glade for, at regeringen nu vil indføre en skematisk værdiansættelse til at beregne skat på generationsskifte, sagde DI's kommunikationsdirektør i DI, Morten Høyer, da regeringsudspillet blev fremlagt. 

Læs også: En fantastisk nyhed for landets familieejede virksomheder

Besøg DI's hjemmeside for familiejede virksomheder

Fakta

AVK Group

 

  • Grundlagt i 1941 af Aage Valdemar Kjær som en lokal maskinforretning i Galten med 5 medarbejdere.
  • Sønnen Niels Aage Kjær overtog ejerskabet i 1970 og gjorde virksomheden global med flere end 5.000 ansatte.
  • Niels Aage Kjær er netop fratrådt som adm. direktør efter 53 år og tiltrådt som bestyrelsesformand.
  • De fire søskende Søren Kjær, Jacob Kjær, Anne-Mette Kjær og Pernille Kjær, er nu del af ledelsen. Det er planen, at de overtager det fulde ejerskab.

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Emil Fannikke Kiær

Emil Fannikke Kiær

Erhvervs- og Medlemsdirektør

  • Direkte +45 3377 3032
  • Mobil +45 2476 7713
  • E-mail efk@di.dk

Relateret indhold