Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen, skriver om dansk engament på det afrikanske kontinent

Collage: Lisa Giacobbe
04.03.24 DIB Nyheder

Løkke og Sandahl: Vi skal have mere samarbejde med Afrika

Især Kina har de senere år overhalet Europa og investeret kraftigt i Afrika. Europa og Danmark må vågne op og øge vores ligeværdige samarbejder med afrikanske lande. For fremtiden ligger i høj grad i Afrika, skriver udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen og adm. direktør i Dansk Industri, Lars Sandahl Sørensen.

Kronikken har også været bragt i Berlingske Tidende

For nylig har vi begge kørt på Nairobi Expressway. På en hævet vej i fuld fart over byens tage, kan besøgende til Kenyas hovedstad nu tage turen fra Nairobi lufthavn til Nairobi city centre på kun tyve minutter. En tur, der tidligere kunne tage op til to timer.

Nairobi Expressway styrker på den måde Kenyas position som vækstmarked og Østafrikas økonomiske motor og vejen er et af de bedste billeder på det afrikanske kontinents økonomiske udvikling og muligheder.

Vejen er finansieret, bygget og opereret af Kina, der gennem investeringer og favorable lån er blevet en attraktiv samarbejdspartner for mange afrikanske lande sammenlignet med europæiske lande.

Og der er god grund til, at Kina investerer så meget i Afrika: Det er et kontinent med store muligheder og ressourcer, og det kommer til at have en central betydning for hele kloden i fremtiden. Derfor er det bydende nødvendigt, at vi også styrker den europæiske og danske tilstedeværelse på kontinentet. Både Europa og Danmark har meget at byde på - men også en del af indhente.

Tænk nyt og lyt

Den europæiske ambition kan naturligvis ikke være, at de afrikanske lande skal stoppe deres samarbejde med Kina. Men Danmark og EU skal smøge ærmerne op, så vi i højere grad fremstår som mere attraktive samarbejdspartnere.

Det kræver, at vi tænker nyt og engagerer os i en ligeværdig dialog med vores afrikanske partnere med en vilje til at lytte og fremvise reelle alternativer på mere bæredygtige, attraktive investeringer og partnerskaber. Det er også i vores egen interesse.

Danmark har lang historik i Afrika

Afrika er et enormt kontinent med 54 lande, der er karakteriseret ved mange forskellige muligheder og udfordringer. Høje lokale omkostninger og mangelfuld infrastruktur. Høje energiomkostninger og mangel på kvalificeret arbejdskraft.

Så det er ikke uden risiko at engagere sig i Afrika. Skal vi øge samhandel, som både dansk og afrikansk erhvervsliv efterspørger, er vi nødt til at gøre noget ved disse barrierer.

Danmark er anerkendt som en god og langvarig partner i mange afrikanske lande Og vi kan godt være stolte af de forandringer, vi gennem årene har bidraget til.

Et eksempel er Sydafrika, hvor vi støtter en grøn og retfærdig omstilling. Sidste år indgik vore to lande et ambitiøst grønt partnerskab understøttet af danske investeringsfonde.

Samtidig har danske virksomheder voksende aktivitet i landet, og både rådgivere og teknologileverandører bidrager med bæredygtige løsninger til landets pressede infrastruktur. DI’s udviklingsbistands-finansierede partnerskab understøtter samtidig grønne uddannelser og grøn omstilling sammen med lokale erhvervsorganisationer.

Læs også: Produktudvikling til verdens fattigste hjulpet af Danidamidler

Vi har undervurderet Afrikas rolle i verden

Den danske støtte til EU’s Global Gateway-satsning og de øvrige europæiske projekter er samtidig et udtryk for et fælleseuropæisk ønske om at fremme flere europæisk-afrikanske infrastruktursamarbejder. De efterspørges i den grad i Afrika, og der er samtidig et stort potentiale for at bringe dansk knowhow og ekspertise i spil.

Begge slags initiativer er vigtige. Men fra dansk side må vi også erkende, at det ikke er nok. I mange år har vi undervurderet Afrikas rolle i verden og ikke i tilstrækkelig grad fokuseret på de muligheder, som kontinentet rummer.

Den danske samhandel med Afrika ligger i forhold til befolkningsstørrelse lavere end lande, vi normalt sammenligner os med. Det kan vi gøre bedre. Der er kort sagt brug for at få den dansk-afrikanske samhandel op i et helt andet gear.

Det afrikanske kontinent rummer mange af de samme muligheder, vi forbandt med Sydøstasien for 20 år siden. Seks afrikanske lande syd for Sahara forventes at blive blandt de 10 hurtigst voksende økonomier i 2024.

Hvert år kommer 11 millioner unge afrikanere ud på arbejdsmarkedet, og i 2050 vil hvert fjerde menneske på kloden og hver tredje menneske i den arbejdsdygtige alder bor i Afrika. Tænk, hvad vi kan opnå, hvis vi kobler den udvikling med nye teknologiske muligheder eksempelvis inden for e-learning.

Læs også: DI: Stort potentiale i regeringens Afrika-ambitioner 

Danske virksomnheder har løsninger

På vores rejser i afrikanske lande har vi begge mødt mange danske virksomheder, der ser muligheder i Afrika. De tror på, at flere danske virksomheder, med adgang til de rigtige instrumenter, kan engagere sig på kontinentet og styrke det dansk-afrikanske samarbejde.

For danske virksomheder har løsninger på flere af de problemer, som mange afrikanske lande står overfor.

Et godt eksempel er adgangen til rent drikkevand. Her kan dansk vandteknologi, der er førende både på energieffektivitet, kvalitet og levetid være en afgørende del af løsningen. Men desværre er holdbarhed og bæredygtighed sjældent afgørende som konkurrenceparameter, når afrikanske vandmyndigheder køber ind. Det kan vi ikke leve med.

Infrastruktur bygget med udviklingsstøtte skal bygges bæredygtigt, så det kan holde i mange år, levere vand til mange mennesker og samtidig spare på både vand og elektricitet.

Læs også: 100 danske mikrofabrikker skal levere rent vand og internet til fjerne områder

Myndighedssamarbejdet skal styrkes

Danmark har endvidere en lang tradition for dialog mellem offentlige myndigheder, erhvervslivet og arbejdsmarkedets parter om at finde løsninger på nationale udfordringer. Den fremgangsmåde er også spirende i nogle afrikanske lande, hvor vi ser det lokale erhvervsliv engagere sig i fælles løsninger med myndighederne.

Myndighedssamarbejde er et stærkt eksempel på ligeværdigt samarbejde med afrikanske lande, og derfor er det et af de værktøjer, vi skal styrke. Samtidig kan vi udnytte samarbejdets fordele til gavn for dansk og afrikansk erhvervsliv.

Udenrigspolitik, bistand og erhvervssamarbejde skal tænkes endnu mere sammen. Når vi arbejder sammen på tværs af det offentlige og private erhvervsliv, står vi langt stærkere, og vi deler visionen om bæredygtig global udvikling.

Danske virksomheder bærer danske værdier ud i verden, når de stiller krav til lokale samarbejdspartnere. Det bidrager til en grøn, digital og social bæredygtig omstilling lokalt, og det bidrager til nye forretningsmuligheder, skabelsen af nye arbejdspladser og til gode arbejdstagerrettigheder og -vilkår. Jo mere vi spiller os på banen som pålidelig handelspartner, jo mere relevante bliver vi set som i forhold til andre globale aktører.

Fremtidens vækst kommer i høj grad til at ligge på det afrikanske kontinent, og det skal vi tage bestik af fra både politisk og erhvervslivets side. Et mere ambitiøst handels-engagement kan blive en hovednøgle til at skabe stærkere bånd til de afrikanske lande.

Nu skal vi turde gribe muligheden.

Lars Sandahl Sørensen er blandt paneldeltagerne, når der den 11. marts er kickoff på Regeringens arbejde med styrket engagement i Afrika 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Clara Halvorsen

Clara Halvorsen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3739
  • Mobil +45 2849 4672
  • E-mail clha@di.dk

Relateret indhold