Dansk Industri har bl.a. samarbejdet med kommuner landet over for at matche ukrainere med ledige job i virksomhederne.

24.02.24 DIB Nyheder

To år inde i krigen: 11.000 ukrainske flygtninge arbejder i Danmark

Succesen med at få ukrainske flygtninge i job er et lyspunkt i krigens rædsler, og mange danske virksomheder har stået klar til at tage imod de nye medarbejdere, lyder det fra Dansk Industri

Lørdag er det to år siden, at Rusland indledte sin krig mod Ukraine, hvilket hurtigt medførte, at mange tusind ukrainere kom til Danmark. De fik næsten med det samme opholdstilladelse via en særlov på grund af krigen, og særloven gav dem også ret til at arbejde i Danmark. Det har mange af dem benyttet sig af, for godt 11.000 ukrainske flygtninge arbejder nu i Danmark.

- Det har været en stor succes, at så mange er kommet i job. Ukrainerne har meget gerne ville have et arbejde, og samtidig har der været en stor villighed i virksomhederne til at tage imod de ukrainske flygtninge, så derfor har de kunnet finde hinanden, fortæller vicedirektør Steen Nielsen, som er chef for arbejdsmarkedspolitik i Dansk Industri (DI).

- Den høje beskæftigelse er et lille lyspunkt i Danmark for de ukrainere, som er flygtet fra krigens rædsler.

Bevar Ukraine: Ukrainske flygtninge markerede 2-årsdag i DI

Virksomheder vil hjælpe

Det er næsten otte ud af ti jobparate ukrainske flygtninge, der har fundet sig et arbejde.

- De har dels været hjulpet af et boomende arbejdsmarked, som har gjort det nemmere at finde jobåbninger, men det har også haft meget stor betydning, at virksomhederne gerne har villet hjælpe i en meget ulykkelig situation for ukrainerne, siger Steen Nielsen.

- Der var problemer i begyndelsen, men virksomhederne har taget godt imod de ukrainske flygtninge og har været rigtig gode til at løse udfordringerne, fx at ukrainerne ikke har talt dansk og ofte heller ikke engelsk. Virksomhederne har generelt mangel på arbejdskraft, og ukrainerne er mange steder blevet meget værdsatte medarbejdere.

Ukrainerne er særligt ansat i servicefag, industri, landbrug, handel og hotel- og restaurationsbranchen.

- Ukrainerne har fundet job på tværs af en række brancher i særligt det private erhvervsliv. Det er rigtig godt for ukrainerne, og jeg er glad for, at vi havde så stort fokus på det skulle være nemt for de ukrainske flygtninge at starte i job, da de kom til Danmark, siger DI-vicedirektøren.

Dansk Industri har bl.a. samarbejdet med kommuner landet over for at matche ukrainere med ledige job i virksomhederne.

Læs også: Nu kan du få hjælp til samhandel med Ukraine

Fredag den 1. marts fra kl 10-11 afholder DI webinar om, hvordan danske virksomheder kan navigere gennem korruptionsproblematikker i Ukraine: Business Integrity and Anti-corruption Initiatives in Ukraine 

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Steen Nielsen

Steen Nielsen

Vicedirektør

  • Direkte +45 3377 3318
  • Mobil +45 2949 4557
  • E-mail snn@di.dk

Relateret indhold