27.10.21 DI Pressemeddelelse

En erhvervshavn er guld værd for Næstved

Kanalrundfart i slutningen af oktober er ikke så almindeligt. Men tirsdag den 26. oktober var 18 byrådsmedlemmer fra Næstved på sejltur med turbåden M/S Friheden på kanalen. Her sejlede de samme rute som fragtskibene, når de kommer med gods til virksomhederne på Næstved Havn. En tur meget få af dem havde oplevet før.

Det var DI Sydsjælland, der havde inviteret de lokale politikere til debat om havnen og dens fremtid som optakt til kommunalvalget den 16. november. Ikke for at tage hul på den gamle diskussion om havnens fremtidige placering men for at fortælle om den store betydning, havnen har for byen, virksomhederne, kommunen og oplandet. Alligevel blev det under debatten slået fast, at det nye havneprojekt er for småt, sådan som det er projekteret nu. Og at de virksomheder, der har lange kontrakter, vil blive liggende på den gamle erhvervshavn, hvis ikke en eventuel ny havn bliver større end den nuværende. 

I dag bliver der transporteret mere end en halv million tons gods om året ad kanalen. Det dobbelte af den mængde, der kom i havnens storhedstid i 50’er og 60’erne. Og havnen bidrager med arbejde til mere end  700 medarbejdere alene i Næstved Kommune.

- Mange virksomheder er afhængige af at ligge på havnen og få deres gods ad søvejen, for hver gang gods skal transporteres længere over land, betyder det store ekstra omkostninger for virksomhederne, slog Jakob Svane fra Danske Shipping- og Havnevirksomheder fast.  

Med ombord var også repræsentanter fra tre af de virksomheder, der ligger på havnen, Næstved Sten & Grus, Verdo og Ardagh Holmegaard Glas. Alle virksomheder er 100 pct. afhængige af havnen. Men både Verdo, der importerer og sælger træpiller, og Næstved Sten og Grus har brug for mere plads til at udvide, derfor er planerne om den nye havn ikke et alternativ, med mindre den bliver større end den gamle.

Rådet fra DI Sydsjællands formand Klaus Rønholt til politikerne var da også: Pas på jeres havn, udnyt den bedre og giv plads til virksomhederne på en eventuel ny havn. Der blev ikke lovet noget under debatten. Men borgmester Carsten Rasmussen (S) slog fast, at han er lydhør og sikker på, at der bliver landet et resultat, som virksomhederne bliver tilfredse med.

Mangel på kvalificerede teknikere

På turens andet virksomhedsbesøg hos ventilatorproducenten Novenco Building & Industry A/S var det bæredygtighed og mangel på medarbejdere, der var i fokus. Virksomheden producerer store energibesparende ventilatorer til industrien og bidrager dermed til den grønne omstilling. Og har blandt andet eksporteret ventilatorer, der skal bidrage til at trække CO2 ud af luften til Island. Et projekt, der også kan få stor betydning for Danmarks ambitiøse CO2-mål.

Virksomheden er inde i en rivende vækst, men har meget svært ved at skaffe kvalificerede teknikere, der kan stå for det el-tekniske og den automatiske styring i produktionen. Derfor opfordrede direktør Lars Erik Knaack byrådskandidaterne til at arbejde for at få flere tekniske uddannelser til området. En opfordring, der blev taget godt imod. 

Kontakt

Foreningskonsulent, Lars Magnus Christensen, DI, lmlc@di.dk, tlf: 4127 2838

Presseansvarlig Helen Jensen, hje@di.dk, tlf.: 2124 4702

Se mere om Kommunalvalg 2021 i DI her.

Lars Magnus Lund Christensen

Lars Magnus Lund Christensen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3087
  • Mobil +45 4127 2838
  • E-mail lmlc@di.dk

Relateret indhold