02.11.21 DI Pressemeddelelse

Egedals politikere enige: Kommunens indkøb skal være grønnere

Egedal Kommune køber varer og service for 900 mio. kr. om året, men indtil nu har det grønne spillet en meget lille rolle i valg af leverandør. Prisen er vigtigst. ”Men det vil vi gøre meget bedre”, var 16 kandidater til byrådet fra alle partier enige om, da de i går var med Dansk Industris kommunevalg-bus på besøg hos virksomhederne De Forenede Dampvaskerier (DFD) og den globale høresundhedskoncern Demant.

I debatten, hvor byrådskandidaterne var omgivet af linned, kitler og tæpper på DFD, glædede det DI’s chef for Service og Offentlig-Privat Samarbejde Jakob Scharff.

- I DI håber vi, at 80 procent af alle offentlige indkøb er bæredygtige i 2025. Men det vigtige er, at politikerne i Egedal og andre kommuner beslutter egne mål for deres indkøb. Målet er første skridt. Derefter ved politikere og kommunens medarbejdere, hvad de skal gå efter i den svære proces, som det er, at købe mest muligt grønt ind samtidig med, at det også er økonomisk og kvalitetsmæssigt i top. Vi hjælper gerne med, sagde Jakob Scharff.

Og Egedals politikere må hellere hurtigt efter valget få de grønne arbejdshandsker på. I DIs undersøgelse af dansk kommuners erhvervsvenlighed ligger Egedal på en kedelig 75. plads ud af 93 kommuner på spørgsmålet "Bæredygtige og grønne udbud og indkøb". Og viljen manglede da heller ikke blandt de 16 deltagende kandidater. Men flere var inde på, at det ikke ville blive let, og at den hjælp, som både DI og DFD meget gerne vil yde, vil blive højest velkommen.

- Det er ikke let at overskue for os politikere, hvordan vi får mest bæredygtighed for pengene. Det er komplekst. Det vil hjælpe os, hvis DI og virksomheder vil hjælpe med at standardisere og systematisere bæredygtige varer og service, sagde Henrik Wolfhagen (S).

En pointe, som Birgitte Falk (K) byggede videre på.

- Det kan være vanskeligt som politiker at udvikle nogle meget grønne parametre for indkøb, for ofte kan mange virksomheder så ikke følge med. Derfor er et samarbejde med virksomhederne om udviklingen af gode grønne indkøb vigtigt, sagde hun.

På DFD må de kassere et tons tøj, linned og tæpper om dagen på grund af pletter, huller og slid. Og selv om virksomheden forsøger at genbruge mest muligt, blandt andet til nyt tøj, så fandt alle politikere dette spild helt uacceptabelt.

Efter besøget og debatten på DFD gik turen til Demant, hvor politikerne diskuterede, hvad politikerne kan gøre ved den mangel på arbejdskraft, som er et stort problem for både den globale høresundhedskoncern og de fleste andre af kommunens virksomheder.

Kontakt

Konsulent DI Hovedstaden Rikke Steen Sørensen, 3028 1298, RISS@DI.DK

Presseansvarlig Lars Bøgeskov, 2236 3138, LARB@DI.DK

 

Se mere om Kommunalvalg 2021 i DI her.

 

Rikke Steen Sørensen

Rikke Steen Sørensen

Konsulent

  • Direkte +45 3377 3573
  • Mobil +45 3028 1298
  • E-mail riss@di.dk

Relateret indhold