07.01.22 DI Pressemeddelelse

DI: Massiv mangel på arbejdskraft er den største vækstbarriere i 2022

Fire ud af 10 virksomheder ser mangel på arbejdskraft som den største vækstudfordring i 2022. Det viser en ny rundspørge blandt DI’s medlemmer. Så længe virksomhederne ikke har tilstrækkeligt med hænder, så kommer vi som samfund til at sakke bagud, siger DI’s topchef.

Dansk økonomi er i topform efter et par turbulente år under coronakrisen. Men desværre er der overhængende risiko for en hård opbremsning af væksttoget, hvis danske virksomheder ikke får adgang til kvalificeret arbejdskraft – nu.

En ny rundspørge i DI’s Virksomhedspanel viser, at fire ud af 10 virksomheder ser mangel på arbejdskraft som den største vækstudfordring i 2022. Og op mod 60 pct. venter, at det kan bremse væksten i 2022. Det er et alvorligt samfundsproblem, at vi ikke er i stand til at tiltrække arbejdskraft. Det gælder både den private og offentlige sektor.

- Mangel på arbejdskraft er den største og vigtigste økonomiske udfordring, vi står over for. Vi ønsker alle et stærkt samfund i fremtiden, hvor der er råd til blandt andet velfærd og grøn omstilling. Så længe virksomhederne ikke har tilstrækkeligt med hænder, så kommer vi som samfund til at sakke bagud, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i Dansk Industri.

De seneste måneder har ledigheden været stort set i frit fald. Faktisk har ledigheden ikke været så lav siden finanskrisen i 2008. En rekrutteringssurvey fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering (STAR) viser, at der det seneste halve år har været 158.000 forgæves rekrutteringer. Det svarer til hver tredje opslået stilling.

- Det er meget alvorligt, at den massive mangel på medarbejdere spænder ben for virksomhedernes udvikling, som vi alle er afhængige af, da de leverer nødvendige varer og services. Virksomhederne siger, at de desværre regner med, at udfordringerne vil vare ved et godt stykke ind i 2022. Derfor er der brug for akutte og langsigtede løsninger. Det er ikke alene et alvorligt problem for virksomhederne, men et decideret samfundsproblem, siger Lars Sandahl Sørensen.

Løsningerne skal blandt andet komme fra politisk hold, hvis Danmark skal fortsætte på væksttoget.

- Opsvinget skal være varigt og til gavn for alle. Den udfordring, som vi som samfund står over for, er så massiv og strukturel, at det ikke kan løses med et fingerknips. Danmark har brug for en ambitiøs reformaftale nu og her, siger Lars Sandahl Sørensen.

Inden længe går reformforhandlingerne i gang på Christiansborg, og på DI’s politiske ønskeliste står bedre muligheder for international rekruttering.

- På den korte bane bør kravet til indkomst i beløbsordningen sænkes fra 445.000 kr. til 360.000 kr., hvilket vil gøre det lettere for virksomheder at tiltrække kvalificeret arbejdskraft fra udlandet, siger Lars Sandahl Sørensen.

I september udgjorde international arbejdskraft 11 pct. af alle lønmodtagere. For ti år siden var andelen kun 6 pct. Havde der ikke været internationale medarbejdere, ville situationen på arbejdsmarkedet have været endnu mere kritisk.

Vi bør bruge skatte- og afgiftsinstrumentet klogt til at øge incitamentet til at arbejde, for udover at få tiltrukket den nødvendige internationale arbejdskraft, gælder det også om at få så mange danskere ud på arbejdsmarkedet som mulig. Både ældre og unge, siger Lars Sandahl Sørensen.

Kontakt for yderligere kommentarer via pressekoordinator Lars Bøgeskov, 2236 3138.

Lars Bøgeskov

Lars Bøgeskov

Presserådgiver

  • Direkte +45 3377 4782
  • Mobil +45 2236 3138
  • E-mail larb@di.dk

Relateret indhold