12.12.23 DI Pressemeddelelse

DI: 32 nye energiparker kan accelerere den grønne omstilling

Danmark får 32 nye energiparker, der kan bringe os et skridt nærmere målet om en firedobling af grøn strøm fra vindmøller og solceller i 2030. Det har et bredt politisk flertal i dag besluttet. Hos landets største erhvervsorganisation, Dansk Industri, håber man, at det vil gå hurtigt med at bygge energiparkerne, så der kan komme fart på den grønne omstilling.

Den nye politiske aftale skal sætte turbo på udbygningen af sol- og vindenergi lokalt, så vi kan nå vores nationale mål for udbygning af vedvarende energi. Udover de 32 nye energiparker, der bliver spredt rundt i landet, er politikerne blevet enige om, at øge kompensationerne til naboer til vindmøller og solceller samt lempe de hensyn, som hidtil har været til arealbeskyttelse, og dermed give mulighed for hurtigere tilladelser og dispensationer.

- Med de 32 energiparker har vi fået en tidlig julegave. Det er virkelig godt nyt for Danmarks grønne omstilling, at der bliver bygget mere vedvarende energi på land, som er helt afgørende for at vi kan nå vores klimamål og sikre vores energiforsyning, siger Troels Ranis, branchedirektør i DI Energi.

- Kommunerne spiller en vigtig rolle i den grønne omstilling, og det er meget vigtigt, at de lokalsamfund, der lægger jord til solceller og vindmøller får gavn af det. Fra politisk hold har man nu skabt bedre vilkår for kommuner og borgere blandt andet i form af større kompensationer til dem, der bor tæt på møllerne og solcellerne, som gør det meget nemmere at planlægge opsætningen af vedvarende energi, siger Troels Ranis.

Det er aftalt, at energiparker indenfor de pt. 32 udpegede arealer, skal have særlige og mere lempelige vilkår, bl.a. i forhold til arealbeskyttelse, som skal gøre det nemmere og hurtigere at få tilladelser og dispensationer til udbygning af energianlæg, herunder også power-to-x anlæg og produktionsvirksomheder.

- Vi får brug for store mængder grøn strøm både til direkte forbrug, og til at udvikle grønne brændsler. Og vi har travlt. I energibranchen er der brug for klarhed over godkendelsesprocesserne, som også er en væsentlig barriere for at få sat tempo på udbygningen, siger Troels Ranis.

Relateret indhold