13.12.23 DI Pressemeddelelse

DI om COP28-aftale: Vi skal indfase grønne teknologier og udfase fossile brændsler hurtigt

Det er lykkedes 200 lande at blive enige om at omstille sig fra fossile brændsler og skrue op for vedvarende energi og energieffektivitet ved det internationale klimatopmøde COP28 i Dubai. Dermed tager verdenssamfundet et vigtigt skridt i den grønne omstilling, som også kan få betydning for Danmark, mener DI's topchef.

Trods meget svære og lange forhandlinger ved COP28 i Dubai lykkedes det 200 lande at blive enige om at omstille til grønne teknologier fra fossile brændsler. Det er et klart fremskridt, men der er stadig brug for at øge den internationale indsats. Mere grøn energi og hurtig udfasning af fossil energi er nødvendigt, hvis vi skal bremse globale temperaturstigninger og sikre en reel grøn omstilling.

- Det er en kæmpe sejr for Danmark og danske virksomheder, at vedvarende energi skal tredobles og energieffektivisering fordobles. Vi havde håbet på en mere ambitiøs og bindende aftaletekst om udfasning af fossile brændsler, men slutteksten er et kompromis, der har krævet politisk knofedt. Vi glæder os over det flotte grønne fingeraftryk, og så skal vi arbejde videre med den internationale indsats for at få fossile brændsler udfaset, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør i DI.

De grønne alternativer blev blandt andet præsenteret af 32 danske virksomheder i Dubai, der eksempelvis kan levere vindmøller, energieffektive løsninger, grøn brintproduktion, kabler til transport af grøn strøm og biogas, som der er brug for i den grønne omstilling lokalt og globalt.

- Mange lande har sat ambitiøse klimamål, og flere har allerede blikket rettet mod Danmark og danske virksomheders grønne kompetencer og løsninger. Men nu er der altså 200 lande, der skal udfase fossile brændsler og indfase grønne løsninger, og vi regner bestemt med, at der bliver endnu større rift om grønne danske produkter, fordi verdenssamfundet godt ved, at Danmark er foran på det punkt, siger Lars Sandahl Sørensen.

FN præsenterede forud for klimatopmødet en nedslående rapport, der viser, at kloden har kurs mod temperaturstigninger på op mod 2,9 grader i 2100, hvilket er noget højere end de 1,5 grader, som verdens ledere gav håndslag på at sikre i 2015. Hvis vi skal bremse temperaturstigningerne kræver det, at der bliver udbygget mere vedvarende energi og at der energieffektiviseres i stor skala.

- Samfund går i stå uden energi, og vi skal sikre, at energien i fremtiden både er billig, grøn og bruges klogt. Derfor er det utroligt godt, at det også er blevet besluttet, at vedvarende energi skal tredobles og energieffektivisering fordobles globalt, siger Lars Sandahl Sørensen og fortsætter:

- Nu er det bare vigtigt, at aftalen rent faktisk bliver til virkelighed. Der skal fart på de grønne investeringer og spaderne skal i jorden både i værtslandet Emiraterne og fra USA til Kina. Når vi mødes igen til COP29 håber jeg, at verdenssamfundet ikke bare vil tale om, hvordan vi realiserer en grøn omstilling, men faktisk også gør det.

Relateret indhold