Vi rådgiver dig

Nyt socialt landsbybofællesskab har bæredygtighed i centrum

Tre gårdklynger med i alt 42 boliger danner rammerne om det unikke landsbybofælleskab, Fridlev, i Hvalsø. Beboerne har selv været aktive medskabere i alle faser af bebyggelsen, hvor fællesskab og klima stod øverst på dagsordenen.

Landsbybofællesskabet Fridlev i Hvalsø
Foto: Bjørn Førde

I den sjællandske muld er den borgerdrevne og visionære landsby Fridlev udviklet af Enemærke & Petersen i samarbejde med Almenr. Med inspiration fra den tyske Baugruppe-bevægelse såvel som danske erfaringer med andelslandsbyer tilsat digitale sociale redskaber og procesværktøjer, er Fridlev opført som lavenergiklasse BR20.

Fridlev er arkitektonisk inspireret af de norske fjeldlandsbyer Tún og har huse i mange farver i tre gårdklynger, der ligger ned over en stærkt skrånende grund med udsigt over Hvalsø og nationalparken Skjoldungernes Land. Der er til bebyggelsen opført fire fællesbygninger med en række fælleslokaler med fællesspisning, værksteder, musikrum, orangeri, gæsterum, hjemmearbejdspladser, og er velindrettede med store selvstændige terrasser og tilhørende haveanlæg.

Bæredygtigt byggeri - både indvendigt og udvendigt

I Fridlev er materialerne valgt med omhu – både udvendigt og indvendigt. Fridlev er et træbyggeri i høj kvalitet, hvor facaderne er opført i varmebehandlet træ, konstruktionen i facaden er diffusionsåben med isolering af papiruld, som medvirker til et bedre indeklima. Der er på fælleshusets tag monteret solceller, så bofællesskabet bliver selvforsynende med strøm til fælleshuse og til belysning af fællesarealerne.

Vi kan sikre, at byggefællesskaberne kan arbejde med den klimavenlighed, de ønsker, og de har os som en garant, der kan sikre at tid, økonomi og kvalitet bliver overholdt i processen frem til de endelige byggerier står færdige. Troels Aggersbo, Adm. direktør i Enemærke & Petersen
Fridlev
Foto: Bjørn Førde

Design-thinking proces

Alle elementer er præfabrikerede træelementer – lige fra etagedæk til vægge. Elementerne er præfabrikeret på Enemærke & Petersens fabrik i Glostrup.

Almenr har som alternativ spiller i byggebranchen, sat sig for at innovere måden vi bor på gennem samskabelse med de kommende beboere. Det sker via en international, kooperativ platform, der med moderne værktøjer hjælper beboerne i en samskabelses- og co-design proces med at skabe deres bofællesskab.

Beboernes vision for Fridlev var fra start at skabe et menneskeligt samfund i landsbyskala - og resultatet er blevet et mangfoldigt og socialt bofællesskab.

Tilblivelsesprocessen har fulgt en design-thinking proces gennem tre faser; interessefælleskabet, designfælleskabet og byggefællesskabet, hvor beboerne har været aktive medskabere i alle 3 faser.

Der er stor efterspørgsel på bofællesskaber, og i Enemærke & Petersen har vi netop stor erfaring med, at de bedste byggeprojekter er dem, der bliver til i fællesskaber. Vi har i mange år bygget via partnerskaber med kommuner og boligforeninger, så for os er det naturligt at tage skridtet videre. Via Almenr bliver det nu muligt for os at indgå i et partnerskab med slutbrugerne selv. Troels Aggersbo, Adm. direktør i Enemærke & Petersen

Fakta

Bygherre

Almenr

Arkitekt

LOOP Architects

Entreprenør

Enemærke & Petersen

Ingeniør

Viggo Madsen

Byggematerialer

Træ

Placering

Hvalsø

Byggeår  

2022-2023

Størrelse (m2)

Ca. 5.000 m2

OM NEW EUROPEAN BAUHAUS INITIATIVET  

Med afsæt i den historiske Bauhaus-tradition har EU lanceret New European Bauhaus. Gennem ændrede arbejdsmetoder, samarbejde på tværs af forskellige fag- og kunstdiscipliner og i stræben efter nye løsninger, fik man dengang etableret det, der blev startskuddet til en ny europæisk bevægelse, som spredte sig over hele Europa. Det er ligeledes afsættet med New European Bauhaus, hvor fokus er på udviklingen og bruge nye materialer, nye samarbejder, og måden vi skaber fremtidens byggede miljøer. Styrende for New European Bauhaus er tre centrale værdier: Inklusion, bæredygtighed og æstetik.

Læs mere om Fridlev her:

Enemærke & Petersen: Fridlev
Henriette Thuen

Henriette Thuen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 7216 0283
  • Mobil +45 4098 4130
  • E-mail htu@di.dk

Relateret indhold