Fleks- og fikstid
Flekstid er en måde at tilrettelægge driften fleksibelt på.
Flekstid er et alternativ eller supplement til andre former for fleksibel arbejdstid, f.eks. varierende ugentlig arbejdstid. Flekstid er som udgangspunkt et medarbejdergode, da det er medarbejderen selv, der bestemmer variationen i arbejdstid ud fra den indgåede aftale.
På Industriens Overenskomst kræver det, jf. § 12, at der er lokal enighed, samt at flekstiden placeres i den daglige normale arbejdstid fra kl. 06.00 til kl. 18.00.
Det kan dog også kombineres med skiftehold. På andre overenskomster kan rammerne for flekstid være anderledes, kontakt derfor DI for konkret rådgivning på jeres overenskomst.
Flekstid og fikstid
I aftaler om flekstid er det vigtigt, at parterne er enige om rammerne for de tidsrum arbejdstiden kan præsteres i. Der bør som udgangspunkt som minimum tages stilling til følgende:
Fikstid
Fikstiden er det tidsrum, medarbejderen er forpligtiget til at være tilstede i produktionen. Det kan f.eks. være fra kl. 08.00 til kl. 14.00. I dette tidsrum kan medarbejderen ikke selv disponere over flekstiden. Det er derfor også vigtigt at aftale, hvis man f.eks. vil have mulighed for, at medarbejderne kan afholde opsparet flekstid som hele fridage.
Flekstid
Flekstiden er det tidsrum medarbejderen selv disponere over sin arbejdstid. Det er dermed også det tidsrum medarbejderen som udgangspunkt optjener timer til sin flekskonto og bruger af den igen. Det kunne f.eks. være tidsrum som kl. 06.00 til kl. 08.00 og fra kl. 14.00 til kl. 18.00. Det er vigtigt at huske, at såfremt flekstiden kan gå ind i perioder der kræver betaling af tillæg (tidsrummet fra kl. 18.00 til kl. 06.00), skal I huske at aftale hvis medarbejderen ikke har krav på tillæg alligevel.
Normal daglig arbejdstid
I tillæg til ovenstående er det vigtigt at definere, hvornår den daglige normale arbejdstid ligger, altså hvornår medarbejderen kan forvente at skulle erlægge sin arbejdskraft såfremt virksomheden kræver det. Det er vigtigt, da det er ud fra denne, at eventuelt overarbejde som udgangspunkt vil blive beregnet. Er dette ikke defineret, kan man risikere, at eventuelt overarbejde defineres ud fra fikstiden i stedet, hvilket giver virksomheden et betydeligt mindre rum til at kræve arbejde placeret. Tidsrummet kan f.eks. være fra kl. 07.00 til kl. 15.00. Man kan i den forbindelse med fordel aftale, at beordret arbejde først er overarbejde når der arbejdes uden for dette tidsrum.
Med baggrund i ovenstående kan det være en fordel, at lave en skriftlig aftale om flekstid, selvom aftalen kun laves med en enkelt medarbejder.
Kontakt DI for rådgivning i hvordan jeres virksomhed konkret kan optimere driften ud fra ovenstående, samt hvilke vinduer og regler der gælder på andre overenskomster.