Natarbejde
Der har i mange år været en udbredt brug af natarbejde i Danmark og det har længe været kendt at natarbejde kan have en negativ virkning på de mennesker der udfører det. Derfor har læger, forskere og politikere haft fokus på natarbejde. I Danmark er det lovpligtigt, at virksomheder tilbyder medarbejdere, der skal arbejde om natten, en gratis helbredskontrol. I de fleste af de overenskomster som DI er part i, er der desuden aftalt yderligere regler om natarbejde og helbredskontrol.
I Danmark er der tale om natarbejde, hvis en medarbejder udfører 3 timer eller mere af sin daglige arbejdstid, i tidsrummet fra kl. (22.00) 00.00 til kl. 05.00, eller hvis medarbejderen inden for en periode på 12 måneder udfører 300 timers arbejde i dette tidsrum.
I Danmark er det lovpligtigt, at virksomheder tilbyder medarbejdere, der skal arbejde om natten, en gratis helbredskontrol, inden de påbegynder natarbejdet. Læs mere om de generelle regler for natarbejde og helbredskontrol her: Natarbejde og helbredskontrol - DI (danskindustri.dk).
For de fleste medarbejdere der er omfattet af en af de overenskomster som DI er part i, skal virksomheden tilbyde alle medarbejdere, der skal arbejde om natten en gratis helbredskontrol, inden de begynder beskæftigelse som natarbejdere. Derudover skal medarbejdere, der allerede arbejder om natten, tilbydes en gratis helbredskontrol mindst hvert andet år.
Det gælder bl.a. medarbejdere der er omfattet af Industriens Overenskomst, Industriens Funktionæroverenskomst, Fællesoverenskomsten og Træets Overenskomst.
Helbredskontrollen betales af virksomheden, og medarbejderen bestemmer selv, om de ønsker at gennemføre helbredskontrollen eller ej. Oplysningerne fra helbredskontrollen tilhører medarbejderens ejendom og sendes ikke videre til hverken virksomheden eller andre.
Hvis helbredskontrollen finder sted uden for den pågældende medarbejders arbejdstid, kompenserer virksomheden herfor.
Læs mere om hvilke særlige krav der stilles til helbredskontrollen i overenskomsterne og hvordan den skal gennemføres i praksis her: side I dybden med natarbejde - Spørgsmål og svar til arbejdsgivere - DI (danskindustri.dk).
Anbefalinger på natarbejde
I 2020 udarbejdede Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) en række nye anbefalinger for natarbejde:
- Højst 3 nattevagter i træk
- Højst 9 timer ad gangen
- Mindst 11 timer mellem to vagter
- Gravide normalt arbejder maksimalt 1 nattevagt om ugen for at mindske risikoen for spontan abort og andre graviditetskomplikationer
Særlige regler hvis arbejdstiden ikke overholder NFA's anbefalinger om natarbejde
I forbindelse med overenskomstforhandlingerne i 2023 aftalte langt de fleste overenskomstparter på det private område, at virksomhederne bør følge NFA’s anbefalinger, herunder hvad virksomheder der ikke følger anbefalingerne skal gøre. I samme forbindelse blev der aftalt særlige overenskomstregler for gravide natarbejdere.
Overholdes anbefalingerne ikke, skal natarbejderne bl.a. tilbydes en årlig helbredskontrol, der er obligatorisk hvert andet år. Herudover skal den sundhedsfaglige, der foretager helbredskontrollen, foretage en udvidet helbredskontrol af de natarbejdere der er fyldt 50 år. I skal desuden gennemføre en årlig APV, der er rettet mod natarbejde, hvor risici og kortlægning af natarbejdet identificeres, vurderes og prioriteres.
Læs mere herom under punktet ”Hvad skal vi gøre, hvis vi ikke overholder anbefalingerne?” her: I dybden med natarbejde - Spørgsmål og svar til arbejdsgivere - DI (danskindustri.dk).
Særlige regler om gravides natarbejde
Under overenskomstforhandlingerne i 2023 blev det desuden aftalt, at gravide ikke må have mere end én nattevagt om ugen. Hvis det ikke er muligt at finde alternative arbejdstider til den gravide, skal den gravide have fri med løn. På de fleste overenskomster er der tale om fri med betaling svarende til betaling under graviditetsorlov.
Disse regler var dog under forudsætning af, at:
- Arbejdstilsynet har indarbejdet NFA's anbefalinger i f.eks. Bekendtgørelse om arbejdets udførelse § 8, jf. bilag 2.
- Natarbejde ud over en nattevagt om ugen bliver omfattet af Barselslovens § 6, stk. 2, nr. 2 og, at der således vil være adgang til refusion for arbejdsgiveren.
Disse forudsætninger blev først opfyldt 1. oktober 2024 hvor en ændring af bekendtgørelse om arbejdets udførelse trådte i kraft. Ændringen består i, at der i bekendtgørelsen blev indsat et nyt stk. 7 med teksten:
”Stk. 7. Arbejdsgiveren skal, uanset stk. 5, hurtigst muligt og senest 14 dage efter, at denne er underrettet om eller på anden måde blevet bekendt med, at en ansat er gravid, sikre, at arbejdet tilrettelægges således, at den gravide ansatte højst udfører natarbejde én gang om ugen.”.
Ændringen af bekendtgørelsen betyder, alle gravide ikke må have mere end én nattevagt om ugen. Uanset om medarbejderen er omfattet af en overenskomst eller ej.
Med indføjelsen af denne bestemmelse bliver natarbejde ud over en nattevagt om ugen omfattet af Barselslovens § 6, stk. 2, nr. 2 og der således vil være adgang til refusion jf. Barselslovens § 20, hvis det ikke har muligt at finde alternative arbejdstider til den gravide. Den gravide skal i så fald have løn. På de fleste overenskomster er der tale om fri med betaling svarende til betaling som under graviditetsorlov.
Med ændringen af bekendtgørelsen opfyldes de nødvendige forudsætninger for, at de nye regler om gravides natarbejde, der blev aftalt under overenskomstforhandlingerne i 2023, kan træde i kraft.
Idet ændringen af bekendtgørelsen er udformet, som den er, og trådte i kraft den 1. oktober 2024, er DI og CO-industri enige om, at reglen om gravides natarbejde i Industriens Overenskomst og Industriens Funktionæroverenskomst trådte i kraft samme dato.
Læs mere på I dybden med natarbejde - Spørgsmål og svar til arbejdsgivere - DI (danskindustri.dk) under punkterne ” Må gravide udføre natarbejde?” og ” Hvad skal vi gøre, hvis en af vores natarbejdere er gravid?”
Læs mere om Betaling ved graviditet og barsel - rådgivning til virksomheder - DI - DI (danskindustri.dk)