Tømrerlærlingen Alaa Mohammed Allababidy var frygtløs nok til at lade Berta komme helt tæt på.

Mads Tholstrup
05.02.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Lærlingeakademi: Fugleedderkoppen Berta gør lærlingene modigere

BYENS TAG & FACADE har et lærlingeakademi, hvor de fire gange om året tager lærlingene ud af de vante rammer og sætter dem til forskellige øvelser. Det styrker sammenholdet i virksomheden og gør lærlingene bevidste om sig selv.

”Det er ikke alle, der elsker store, behårede edderkopper – slet ikke, hvis de kravler på en. Så på vores sidste lærlingeakademi blev lærlingene sat på noget af en prøve, da de fik en opgave, som skulle få dem ud af deres komfortzone – nemlig at holde en fugleedderkop. Flere lærlinge fik dog bygget modet op i løbet af dagen, så da vi tog hjem, havde alle haft edderkoppen i hånden,” fortæller Christina Sixhøj Justesen, marketingansvarlig i BYENS TAG & FACADE, og fortsætter:

”Det er her vigtigt at understrege, at der selvfølgelig var fuld opbakning til dem, der ikke havde lyst. Vi kunne ikke drømme om at tvinge nogen til at gøre noget. Øvelsen handler jo om at udfordre sig selv og støtte op om hinanden som team. Det handler om at tage stilling til sine grænser og mærke efter indeni, om de kan rykkes.”

Københavnervirksomheden har siden 2012 arbejdet med at renovere og restaurere historiske bygninger og boligejendomme. De har knap 100 ansatte – heriblandt 12 tømrer- og blikkenslagerlærlinge.

Virksomheden har altid haft fokus på personlig udvikling af deres medarbejdere og lærlinge, men for halvandet år siden udviklede de det nuværende koncept til lærlingeakademiet. Konceptet går ud på at sende lærlingene på ture ud af huset, fire gange om året, med det formål at gøre lærlingene klogere på sig selv og hinanden.

På det seneste lærlingeakademi gik turen til Rødvig, hvor de blev kastet i armene på tidligere jægersoldat Mikkel Schjøtz. Her fik de blandt andet til opgave at undersøge vigtigheden af at møde til tiden, tilberede en treretters menu til 25 mennesker og holde fugleedderkoppen Berta.

På billedet ses BYENS TAG OG FACADEs modige tømrer- og blikkenslagerlærlinge, der lader fugleedderkoppen Berta kravle hen over deres hænder.

Foto: Mads Tholstrup

Lærlingene lærer at stå på egne ben

Når BYENS TAG & FACADE har valgt at have et lærlingeakademi, er det ikke kun for underholdningens skyld; der ligger en større mening bag.

”Vi konkurrerer jo med gymnasiernes fællesskabsfølelse og fredagsbarer, så det er nødvendigt at sætte fokus på fællesskabet, hvis man vil være en attraktiv læreplads og arbejdsplads for de unge. Men det handler også om at gøre de unge voksne. Det er vigtigt, at de er klædt på til at stå på egne ben, når vi slipper dem som lærlinge, og de skal ud at arbejde som svende på et tag,” siger Casper Borgen Larsen, direktør i BYENS TAG & FACADE, og fortsætter:

”De skal nok lære det faglige, men med vores lærlingeakademi arbejder vi også med en menneskelig dimension, hvor vi er med til at styrke dem personligt, give dem en større selvindsigt og gøre dem gode til at arbejde i teams. Vi gør jo alt i teams i virksomheden, ingen mennesker kan det hele alene.”

BYENS TAG & FACADE oplever, at lærlingeakademiet har haft en positiv effekt på deres omdømme.

De har ikke problemer med at finde lærlinge; faktisk så strømmer det ind med ansøgninger til lærepladser. Virksomheden oplever også, at det er blevet lettere at rekruttere til andre stillinger, og at større kunder har hørt om lærlingeakademiet. 

Der er også plads til god mad og afslappende hygge om aftenen, når BYENS TAG & FACADE tager lærlingene med på tur med lærlingeakademiet.

Foto: Mads Tholstrup

”I får endnu bedre faglærte og hele, bevidste mennesker ud af det.”

Virksomheden har nedsat en ’styregruppe’ bestående af seks medarbejdere, der løbende  planlægger de forskellige aktiviteter – heriblandt virksomhedens direktør Casper Borgen Larsen og marketingansvarlig Christina Sixhøj Justesen. Derudover har virksomheden to lærlingementorer tilknyttet akademiet, som har deres daglige gang på tagene sammen med lærlingene.

Når gruppen finder det næste tema til lærlingeakademiet, så tager de altid udgangspunkt i, hvad der rører sig i virksomheden og verden lige nu.

”Vi finder gerne et emne, der matcher de aktuelle samtaler, vi har i virksomheden. Det er vigtigt, at vi har en rød tråd mellem de forskellige aktiviteter i lærlingeakademiet, og at emnet kan kædes sammen med resten af virksomheden,” siger Christina Sixhøj Justesen og fortsætter:

”Det kræver dog nogle ildsjæle i virksomheden og nogle medarbejdere, der synes, det er vigtigt og sjovt at udvikle lærlingene. Men det er altså mega givende og inspirerende, så mit bedste råd til andre virksomheder er: ’Gør det, giv den gas!’. I får endnu bedre faglærte og hele, bevidste mennesker ud af det.”

Casper Borgen Larsen tilføjer afslutningsvis, at hvis der er virksomheder, der overvejer at oprette deres eget lærlingeakademi, så er de velkommen til at kontakte BYENS TAG & FACADE.

Ifølge Casper Borgen Larsen, direktør i BYENS TAG & FACADE, bør man som virksomhed med lærlinge stille sig selv spørgsmålet: ’Hvad er det for et ansvar, jeg har, og hvordan vil jeg investere i det her menneske?’. Han ses her med virksomhedens marketingansvarlige Christina Sixhøj Justesen, der er med til at planlægge indholdet på lærlingeakademierne.

Foto: Heidi Juul Petersen

Relateret indhold