På billedet ses alle vinderne fra DM i Skills 2023.

Foto: Lasse Lagoni, SkillsDenmark.
08.03.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Hvad skal der til for at vinde DM i Skills?

Har du en lærling eller elev, der skal til DM i Skills 2024? Og vil du gerne have lidt tips? Så læs dette interview med næstformanden i SkillsDenmark.

Omkring 300 håbefulde lærlinge og elever deltager i DM i Skills, når konkurrencen løber af stablen for trettende gang i Roskilde den 18.-20. april 2024. Og det er ikke kun deltagerne, der ligger søvnløse i nætterne op til konkurrencen. Deres familier, kærester, lærere og ikke mindst ambitiøse oplæringsansvarlige kan have flossede nerver i dagene op til konkurrencen.

Men hvad skal der egentlig til for at vinde DM i Skills?

Vi har mødt næstformand i SkillsDenmark og chefkonsulent i DI, Michael Boas, og har stillet ham fem skarpe spørgsmål for at blive klogere på DM i Skills.

Hvem bestemmer opgaverne til konkurrencen?

”DM i Skills er delt op, så organisationen SkillsDenmark står for at arrangere de ydre rammer såsom hjemmeside, konferencested, pressebetjening, hjemmeside, busser med skoleelever mm. Og så er det de faglige udvalg for hvert fag, der designer opgaverne til konkurrencerne, standene og bestemmer hvilke kriterier, deltagerne bliver bedømt ud fra,” siger Michael Boas.

Hvilke kriterier bliver deltagerne bedømt på?

”Der er stor forskel på konkurrencerne – ligesom der er forskel på fagene – og konkurrencerne skulle jo gerne vise fagene så troværdigt og tæt på virkeligheden som muligt. I nogle fag – eksempelvis industritekniker – der handler det om at være så præcis som overhovedet muligt. Dér skal man lave et emne efter en tegning, som har nogle helt bestemte mål, og hvor der er nogle tolerancer, der skal overholdes.

”I andre fag – eksempelvis kokkefaget og tjenerfaget – handler det i højere grad om at udarbejde en æstetisk oplevelse eller give en god kundeservice, som kræver en anden vurdering af dommerne. Det er de faglige udvalg inden for hvert fag, der bestemmer, hvad der bliver lagt vægt på i konkurrencerne,” siger Michael Boas.

Hvem er dommerne?

”De faglige udvalg nedsætter et dommerudvalg, der typisk består af fagpersoner fra skolerne, eksempelvis skuemestre og faglærere. DM i Skills handler jo om at vise de allerdygtigste lærlinge og elever, så derfor er der også lagt meget vægt på, at dommerne er nogle af de allerdygtigste faglige eksperter inden for faget,” siger Michael Boas.

Hvad kendetegner en vinder af DM i Skills?

”Vinderne har det til fælles, at de har en meget stærk faglighed og en utrolig stærk psyke. Det er ikke nok kun at være fagligt dygtig, man skal også kunne håndtere et stort mentalt pres. I løbet af DM i Skills er der omkring 50.000 mennesker, der kommer forbi standende, kigger på deltagerne og taler til dem. Det skal man kunne lukke ude mentalt. Og så handler det også om, hvordan man kommer videre i konkurrencen – især hvis man har lavet en fejl.

Så vinderne er fagligt dygtige, men det er ikke altid de allerdygtigste, der vinder. Det er i høj grad også dem, der kan klare presset og træffer de rigtige beslutninger, når de møder modstand,” siger Michael Boas.

Hvad er dit bedste råd til deltagerne?

”De skal træne. Deltagerne skal have viljen til at prioritere træning, og de skal arbejde med sig selv i forhold til at kunne fungere under pres. Mit bedste råd til virksomhederne er, at de bakker deres lærlinge og elever op. Det gør en kæmpe forskel, hvis lærlingene har et heppende hold omkring sig, og de får mulighed for at træne målrettet. Det er som regel holdindsatsen, der afgør, om lærlingen klarer sig godt til DM i Skills,” slutter Michael Boas.

Michael Boas er næstformand i DM i Skills og har været med til DM i Skills hele ti gange. Og så er han med i en række faglige udvalg – blandt andet metalindustrien og transporterhvervets uddannelsesudvalg, der designer nogle af konkurrencerne til Skills.

Foto: Foto: Heidi Juul Petersen, chefkonsulent i DI Lærlingeindsatsen

Vil du med næste år?

Vil du vide, hvordan din lærling eller elev kommer med til DM i Skills 2025, så se mere i guiden på denne side (du finder guiden under fanen 'En god læretid).

Relateret indhold