Hvis recirkulation af effektivt renset luft tillades, vil denne luft kunne genbruges, og det mindsker behovet for opvarmning af erstatningsluft, og reducerer energiforbruget.

Foto: Colourbox
14.02.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Nyt forslag tillader recirkulation af procesluft

Arbejdstilsynet præsenterer nyt forslag, der ophæver forbud om recirkulation af procesventilation, hvis luften bliver effektivt renset og ikke indeholder kræftfremkaldende stoffer.

Siden 80’erne har Arbejdstilsynet haft et forbud mod recirkulation af procesventilationsluft. Det betyder, at udsuget luft fra arbejdsprocesser ikke må føres tilbage til arbejdsrum eller andre lokaler. Heller ikke selv om luften er renset effektivt.  

Som konsekvens af forbuddet udleder virksomheder i dag opvarmet luft til det fri, selv om den teknologiske udvikling giver mulighed for, at luften i dag kan renses effektivt med moderne filtre. Det er især en relevant problemstilling i dag, hvor energipriserne er stigende, og virksomhederne ønsker at reducere deres CO2-belastning.  

Hvis recirkulation af effektivt renset luft tillades, vil denne luft kunne genbruges, og det mindsker behovet for opvarmning af erstatningsluft og reducerer energiforbruget.  

Arbejdstilsynet har sendt et forslag til ophævelse af forbuddet i høring. De foreslåede ændringer har til formål at give virksomheder mulighed for at recirkulere udsuget luft fra visse arbejdsprocesser. Forslaget er en naturlig konsekvens af den teknologiske udvikling inden for luftfiltre, og det ændrer ikke på beskyttelsesniveauet. Virksomhederne kommer til at have ansvaret for dokumentering af en sikker filterløsning.  

Det foreslås, at forbuddet som udgangspunkt stadig vil gælde, hvis der er kræftfremkaldende stoffer i den udsugede procesluft. Undtaget er respirabelt kvarts, titaniumdioxid samt de allerede eksisterende undtagelser (at.dk). 

Det foreslås, at reglerne skal træde i kraft den 1. juli 2023. 

DI har I mange år efterlyst, at forbuddet skulle ophæves og byder derfor forslaget velkommen. DI er repræsenteret i det regeludvalg, som skal forhandle reglerne med Arbejdstilsynet. 

Fakta

Recirkulation af procesventilationsluft har været forbudt, jf. ”Bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning” og ”Bekendtgørelse om foranstaltninger til forebyggelse af kræftrisikoen ved arbejde med stoffer og materialer”. 

Kun få specifikke støvformige stoffer har være undtaget af forbuddet. 

Arbejdstilsynet har sendt et forslag til ophævelse af forbuddet i ”Bekendtgørelse om faste arbejdssteders indretning” i høring. 

Forbuddet foreslås fortsat at være gældende, hvis der er kræftfremkaldende stoffer i den udsugede procesluft. 

De nye regler foreslås at træde i kraft den 1. juli 2023. 

Bent Horn Andersen

Bent Horn Andersen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3774
  • Mobil +45 2229 0289
  • E-mail bhan@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.