Arbejdstilsynet anmeldte i efteråret 2022 en medlemsvirksomhed til politiet for overtrædelse af arbejdsmiljøloven og krævede 52.500 kr. i bøde.

Foto: Colourbox
03.05.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Virksomhed frifundet i sag om arbejdsulykke

En virksomhed blev anmeldt til politiet for overtrædelse af arbejdsmiljøloven, da en medarbejder ikke efterspændte en møtrik. Med DI's rådgivning blev virksomheden frifundet.

Arbejdstilsynet anmeldte i efteråret 2022 en medlemsvirksomhed til politiet for overtrædelse af arbejdsmiljøloven og krævede 52.500 kr. i bøde. Overtrædelsen bestod i, at en medarbejder i virksomheden var involveret i en arbejdsulykke flere år forinden.   

Ulykken skete, da en stålramme faldt ned under kranløft og ramte en medarbejder. Der var formentlig tale om, at en møtrik i kranens løfteøje ikke var monteret korrekt. 

Medarbejderen forklarede, at han ikke var sikker på, om han havde efterspændt møtrikken, som han skulle. Ledelse og arbejdsmiljørepræsentant på virksomheden kunne redegøre for deres instruktion i forhold til den konkrete arbejdsopgave. Der var tale om en ukompliceret, rutinemæssig opgave, og medarbejderen var både uddannet og erfaren. 

Efter at have drøftet sagen med DI Arbejdsmiljø valgte virksomheden at gå videre med sagen. Med hjælp fra en forsvarsadvokat fik virksomheden i foråret 2023 rettens ord for, at virksomheden levede op til deres arbejdsgiverforpligtelser og blev frifundet. 

At sagen fik det positive udfald, skyldes dels at virksomheden havde styr på arbejdsmiljøforholdene på arbejdspladsen, dels at virksomheden inddrog de nødvendige fagpersoner, og selv var en aktiv medspiller i hele sagsforløbet. 

Kontakt DI Arbejdsmiljø, når ulykken er sket 

Når der sker en arbejdsulykke på arbejdspladsen, vil Arbejdstilsynet oftest rette skytset mod arbejdsgiver. Det kan være i form af afgørelser som påbud, forbud eller senere i forløbet i form af et strafferetligt ansvar.  

Der er meget at tage stilling til for den enkelte virksomhed, ledelse og medarbejdere, og det kan blive dyrt, når Arbejdstilsynet indstiller til bødestraf.  

I DI Arbejdsmiljø står vi klar til at hjælpe medlemsvirksomheder, som har spørgsmål til Arbejdstilsynets tilsynsbesøg, afgørelser og bødesager. Vi kan hjælpe med at gennemgå og vurdere sagerne, f.eks. om der skulle være grundlag for at klage over Arbejdstilsynets afgørelse.  

DI fører ikke straffesager ved domstolene, men kan vurdere, om det giver mening at gå rettens vej både i forhold til ansvarsgrundlag og bødeberegning. Tøv ikke med at kontakte DI arbejdsmiljø så tidligt i forløbet som muligt.

Kirstine Spiegelenberg

Kirstine Spiegelenberg

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4788
  • Mobil +45 2633 1868
  • E-mail kisp@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.