Foto: Getty Images
12.06.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Hovedtelefoner med støjreduktion kan ikke erstatte høreværn

Hvis støjbelastninger overstiger 85 dB, eller der forekommer spidsværdier på 137 dB, skal der bruges høreværn. Hovedtelefoner med aktiv støjreduktion (ANC) kan ikke bruges i stedet for høreværn, da de ikke er lavet til at beskytte ørerne mod farlig støj.

Et godt arbejdsmiljø er bl.a. betinget af, at medarbejdere ikke får ødelagt hørelsen. Arbejdsmiljøloven kræver, at der ved en støjbelastning på 80 dB eller ved spidsværdier på 135 dB stilles høreværn til rådighed. Ved en støjbelastning på 85 dB, eller ved spidsværdier på 137 dB, er der tale om høreskadende støj, og her kræves det, at medarbejdere ifører sig høreværn, før arbejdet må udføres. Høreværnet er et personligt værnemiddel og skal bruges, hvis det ikke er muligt gennem tekniske og organisatoriske løsninger at nedbringe støjen til under grænserne.  

Hovedtelefoner med aktiv støjreduktion kan bruges i situationer, hvor medarbejdere har behov for at dæmpe generende og ikke-høreskadende støj og samtidig vil lytte til musik, podcast eller lignende. 

Hovedtelefoner med aktiv støjreduktion må ikke erstatte et godkendt høreværn på arbejdspladsen. Der skal anvendes CE-mærkede høreværn til eksempelvis arbejdssituationer med motorsave, vinkelslibere eller andre maskiner, der har et højt støjniveau.  

Kilde: Carl Nielsen

Læs også: Hvad er forskellen på aktive høreværn og hovedtelefoner med aktiv støjreduktion? | Carl Nielsen på LinkedIn 

Høreværn (godkendte og CE-mærkede) 

Høreværn bruges til at beskytte ørerne. Almindelige høreværn beskytter ørerne ved at dæmpe alt udefrakommende støj. Denne type høreværn kan i princippet anvendes ved alle støjniveauer, men bruges oftest ved kortere, støjende arbejdsopgaver, f.eks. opgaver med håndværktøj. 

Aktive høreværn (godkendte og CE-mærkede) 

Aktive høreværn er også høreværn, der beskytter ørerne, og samtidig tilpasser denne type høreværn sig omgivelsernes lyde. De beskytter ørerne ved støjniveauer over 85 dB, men tillader, at du samtaler med en kollega, så længe der ikke er anden farlig støj i nærheden. Det kan f.eks. være en fordel at bruge aktive høreværn på arbejdspladser, hvor der som udgangspunkt altid er et højt støjniveau, men hvor medarbejderne også har behov for f.eks. at samtale med kolleger eller lytte efter eventuelle alarmer. 

Hovedtelefoner med aktiv støjreduktion 

Hovedtelefoner med aktiv støjreduktion er designet til at spille musik og fjerne irriterende og generende støj, som ikke er høreskadende støj. Hovedtelefonerne er ikke godkendt til at erstatte høreværn eller aktive høreværn. 

Fakta

Høre-/hovedtelefoner er en samlet betegnelse, der dækker over:

  • In-ear: Ligger inde i øret/hviler i udkanten af øregangen. F.eks. ”earpods”.
  • On-ear: Sidder på øret.
  • Over-ear: Sidder omkring/omslutter øret.
Thomas Fløcke

Thomas Fløcke

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3771
  • Mobil +45 5213 2405
  • E-mail thfl@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.