Maskinforordningen træder i kraft den 19. juli 2023, og herefter er der tre et halvt års frist, før den skal anvendes og formelt afløser maskindirektivet.

Foto: GettyImages
06.07.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Nye maskinregler: Fra maskindirektiv til maskinforordning

Maskinforordningen er nu blevet godkendt og skal anvendes fra den 20. januar 2027. Læs om det nye ved maskinforordningen her.

Introduktion til de nye maskinregler

Deltag i webinaret den 6. november kl. 10.00 og bliv introduceret til maskinforordningen, og hvilken betydning det har for jeres måde at arbejde på.

Tilmeld dig her.

EU’s ministerråd har godkendt, at maskindirektivet nu ændres til en maskinforordning, som betyder, at forordningen er ens i alle 27 EU-lande.

Dette er nyt i den nye maskinforordning:

  1. Det bliver nu muligt at modtage digitale brugsvejledninger til maskinerne. Der kan anmodes om at få en papirudgave inden for én måned efter købet. Brugsvejledningen skal som udgangspunkt stadig leveres på det officielle sprog i det pågældende land – så på dansk til maskiner der skal bruges i Danmark.
  2. Reglerne, for hvornår brugeren må foretage væsentlige ændringer på sin maskine, er blevet præciseret.
  3. Der er krav om sikring mod hacking og utilsigtet adgang til maskiner med internetforbindelse
  4. Der er bedre overensstemmelse mellem operatøren og de belastninger, han udsættes for ved brug af en maskine, f.eks. arbejdsstillinger og kraftanstrengelser.
Forordningen træder i kraft den 19. juli 2023 og skal anvendes fra den 20. januar 2027.

Maskinforordningen træder i kraft den 19. juli 2023, og herefter er der tre og et halvt års frist, før den skal anvendes og formelt afløser maskindirektivet. Det giver virksomhederne tid til at tilpasse sig de nye regler, før de skal anvendes.

Når du køber maskiner fra den 20. januar 2027, skal du derfor sikre, at maskinen opfylder kravene i maskinforordningen. Da der ikke er nogen overgangsordning fra maskindirektivet til maskinforordningen, kan det betyde, at man også efter den 20. januar 2027 kan købe maskiner efter det nuværende maskindirektiv, hvis maskinen er bragt på markedet inden den 20. januar 2027.

Fakta

Maskindirektivet gælder frem til og med den 19. januar 2027, herefter ophæves det.

Maskinforordningen gælder fra den 20. januar 2027.

Produkter, som er bragt på markedet/gjort tilgængelige efter maskindirektivet og før den 20. januar 2027, kan forsat sælges efter denne dato.

EU-maskinekspertgruppen forventes på et møde i november 2023 at diskutere retningslinjer for perioden frem til den 20. januar 2027.

Kåre Sørensen

Kåre Sørensen

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3353
  • Mobil +45 2949 4464
  • E-mail kaas@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.