02.02.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Nye regler om formelle arbejdsmiljøkrav

Den 1. februar 2024 trådte nye regler om formelle arbejdsmiljøkrav i kraft.

De formelle arbejdsmiljøkrav om f.eks. arbejdspladsvurdering og årlig arbejdsmiljødrøftelse, der før var behandlet i flere bekendtgørelser, samles nu i én samlet ”Bekendtgørelse om systematisk arbejdsmiljøarbejde”. Det sker som del af arbejdsmiljøaftalen fra 2019, hvor hensigten er, at det skal være lettere for arbejdsgivere, ledere, medarbejdere og arbejdsmiljørepræsentanter at finde og anvende reglerne.  

Ud over at skabe et bedre overblik med et samlet regelsæt er der tale om få indholdsmæssige ændringer: 

Risikovurdering 

De første faser i APV-arbejdet ”identifikation og kortlægning” samt ”beskrivelse og vurdering” af arbejdsmiljøforholdene, samles til én fase, kaldet ”risikovurdering”. 

DI skal understrege, at der er tale om en sproglig forenkling, idet der fortsat skal foretages en afdækning af virksomhedens arbejdsmiljøforhold forud for en risikovurdering.  

Krav om arbejdsmiljøorganisation på midlertidige eller skiftende arbejdssteder ophæves 

Krav om etablering af arbejdsmiljøorganisation på midlertidige eller skiftende arbejdssteder, når fem eller flere ansatte arbejder på et udearbejdssted i mindst 14 dage, ophæves. Kravet er fortsat gældende ved bygge- og anlægsarbejde. 

Hermed bliver reglerne nu som før 2011 og har stor betydning for måden at organisere arbejdsmiljøorganisation på inden for servicebranchen, herunder især rengøringsvirksomheder der har mange ansatte på arbejdspladser uden for modervirksomhedens adresse. 

DI har arbejdet for dette og er særdeles tilfredse med, at det nu ophæves. 

Kirstine Spiegelenberg

Kirstine Spiegelenberg

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4788
  • Mobil +45 2633 1868
  • E-mail kisp@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.