Ledelse af kollegaer - når du ikke har personaleansvar

13.06.23 Vi rådgiver dig Nyheder

Skal du lede dine kolleger? Her er 5 råd

Hvis du skal være en effektiv leder for dine kolleger, er det vigtigt, at du formår at skabe et fælles mål, og at du sikrer en klar forventningsafstemning med dine kolleger. Her er konsulent Louise Ricos fem råd til dig, der er leder uden personaleansvar.

Flere og flere udpeges til projektledere, faglige ledere, konsulenter og teamkoordinatorer. De skal lede opgaver og projekter, men de har ikke det formelle personaleansvar, og de har derfor ikke retten til at sige til deres kolleger, at ”de skal”.

Hvis de skal lykkes med at lede deres kolleger, skal de være gode til at skabe et fælles mål og at forventningsafstemme med deres kolleger. Det fortæller Louise Rico, konsulent hos Dansk Industri.

- Når du skal lede dine kolleger, skal du sikre dig, at arbejdet fører til fælles resultater. Derfor anbefaler jeg alle ledere uden personaleansvar at bruge værktøjet ”5R – rammer, retning, regler, roller og relationer” til at tage en dialog med deres kolleger om deres gensidige forventninger.

Læs mere her: Ledelse af kollegaer – når du ikke har personaleansvar

5 råd til, hvordan du forventningsafstemmer med dine kolleger

Ifølge Louise Rico bør forventningsafstemningen ske allerede ved starten af samarbejdet og hver gang, der kommer nye kolleger i teamet. Og så er det en god idé at sætte god tid af til det.

- Jeg ville gennemgå de 5R’er på et teamseminar, hvor I har god tid. En måde at gribe dialogen an på er ved at lave dialogkort med udgangspunkt i de 5R’er, fortæller hun.

- Og så skal I selvfølgelig sørge for at samle de aftaler, I laver i teamet, så I kan genbesøge dem, og så I alle løbende kan orientere jer i aftalerne.

Louises 5 råd med udgangspunkt i de 5R’er

5 råd til, hvordan du forventningsafstemmer med dine kollegaer
Stephanie Brink Harck
Louise Rico
Skrevet af:

Stephanie Brink Harck Louise Rico

Louise Rico

Louise Rico

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 3883
  • Mobil +45 2888 0677
  • E-mail llmi@di.dk

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.