Foto: Getty Images
19.04.22 Vi rådgiver dig Nyheder

Ikke nok at tilbyde lærer deltid ved opsigelse efter blodprop

En arbejdsgiver opsagde en skolelærer med den begrundelse at hendes fravær, efter hendes blodprop, gav driftsmæssige problemer. Ligebehandlingsnævnet vurderede, at der var tale om en medarbejder med et handicap, hvorfor opsigelsen ikke var berettiget.

Ramt af blodprop i hjertets kranspulsåre

En skolelærer blev den 28. august 2017 blev ramt af en blodprop i hjertets kranspulsåre, hvorefter hun blev sygemeldt fra den 30. august 2017.

I en lægeerklæring af 16. oktober 2017 fremgår det, at hun over en periode på tre til seks måneder skulle have mulighed for at arbejde på nedsat tid samt undgå at arbejde på skæve tidspunkter.

Skolelærerens funktionsniveau var varigt nedsat, og der ville derfor være behov for skånehensyn.

Arbejdsgiveren samarbejdede løbende med skolelæreren for at tilpasse hendes arbejdsforhold i et forsøg på at beholde hende i beskæftigelse.

Klagede over forskelsbehandling efter opsigelse

Ved brev af 28. december 2018 blev skolelæreren opsagt med den begrundelse, at hendes fravær gav driftsmæssige problemer, samt at der ikke er udsigt til, at hun vil kunne genoptage hendes arbejde i fuldt omfang inden for en overskuelig fremtid.

Skolelæreren klagede over forskelsbehandling grundet handicap i forbindelse med opsigelsen.

Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Ligebehandlingsnævnet vurderede, at arbejdsgiveren ikke havde løftet sin bevisbyrde for, at det ville have udgjort en uforholdsmæssig stor byrde at tilbyde relevante skåneforanstaltninger inden opsigelsen, eller at skolelæreren ikke var kompetent, egnet og disponibel til at varetage de væsentlige funktioner i stillingen.

Nævnet lagde derved vægt på, at arbejdsgiveren først ved opsigelsen tilbød klager en deltidsstilling med relevante hensyn til timetal og opgavesammensætning, hvis arbejdsindsatsen i opsigelsesperioden var tilfredsstillende.

Den omstændighed, at læreren efter opsigelsen blev tildelt førtidspension, kunne, ifølge Ligebehandlingsnævnet, ikke føre til nogen anden vurdering.

Ligebehandlingsnævnet kom frem til, at det var i strid med forskelsbehandlingsloven, at skolelæreren blev opsagt fra sin stilling.

Skolelæreren fik derfor medhold i sin klage og tildelt en godtgørelse på 525.000 kr. svarende til omkring 12 måneders løn.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af  den 21. april 2021 i sag nr. 9310.

DI's råd

Kontakt altid DI, hvis I overvejer at opsige en medarbejder med handicap,  for at sikre jer, at I har efterlevet kravet om rimelige tilpasninger.

Vejledninger

Guide til håndtering af sygdom og handicap

Hent

Vejledninger

Vejledning om håndtering af medarbejderes sygdom og krav til dokumentation under sygefravær

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.