Danmark anlægger sag mod EU om mindsteløn
Regeringen anlagde 18. januar 2023 en sag ved EU-domstolen for at få annulleret mindstelønsdirektivet, som blev vedtaget. Direktivet påvirker på nuværende tidspunkt ikke Danmark, men regeringen anser det som et principielt spørgsmål, at EU ikke skal blande sig i lønfastsættelsen i medlemslandene
Mindstelønsdirektivet blev vedtaget i EU 4. oktober 2022. Medlemslandene har herefter to år til at implementere direktivet.
Principielt spørgsmål om national løndannelse
Direktivet regulerer ikke mindstelønnen i Danmark, hvor løn og øvrige arbejdsvilkår også fremover vil blive aftalt mellem arbejdsmarkedets parter i overenskomster. Alligevel har regeringen nu lagt sag an mod Europa-Parlamentet og EU-rådet for at få annulleret direktivet, da EU ikke har beføjelser til at påvirke løndannelsen.
”Det er vigtigt at holde fast i, at direktivet ikke pålægger Danmark at indføre mindsteløn. Men på trods af det, så er der tale om lovgivning uden fortilfælde, hvilket gør det til en helt principiel sag. Vi insisterer på, at løndannelsen skal ske i Danmark og ikke i EU. Regeringen har derfor besluttet, at EU-Domstolen skal vurdere sagen.”, udtaler beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen i en pressemeddelelse fra Beskæftigelsesministeriet.
Læs Beskæftigelsesministeriets pressemeddelelse: Regeringen har anlagt annullationssøgsmål mod mindstelønsdirektivet (bm.dk)
DI mener
DI mener, at løn også fremover skal aftales ved overenskomstforhandlinger mellem arbejdsgivere og lønmodtagere. Dette er et grundlæggende element i den danske arbejdsmarkedsmodel. EU-direktivet pålægger imidlertid ikke Danmark at indføre en lovbestemt mindsteløn. Det er dog stadig problematisk, at EU bevæger sig ind på områder, som i Danmark traditionelt bliver håndteret af arbejdsmarkedets parter.