Foto: Colourbox
30.01.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Lovligt at afvise en mandlig ansøger til stillinger i en afdeling med 21 kvinder og 0 mænd

Ligebehandlingsnævnet mente i denne sag, at det var lovligt, at en mand fik afslag på ansøgning til to stillinger i en HR-afdeling.

En mandlig HR-konsulent med erfaring fra stat, kommune og private virksomheder søgte en stilling som barselsvikar i en kommunes HR-afdeling. Kommunen indkaldte fire kvinder og en anden mand til samtale – og en af kvinderne fik jobbet, og den mandlige HR-konsulent fik et afslag.

Den mandlige HR-konsulent søgte herefter en ny stilling i HR-afdelingen, som han også fik afslag på. Stillingen viste sig at være blevet besat af en kvindelig ansøger.

Manden klagede derefter til Ligebehandlingsnævnet, fordi han mente, at han var blevet forskelsbehandlet pga. køn. Kommunen mente, at kommunen ikke havde handlet i strid med ligebehandlingsloven, fordi kommunen i begge tilfælde havde ansat den, der efter en samlet vurdering var bedst kvalificeret til stillingen.

Ligebehandlingsnævnet gav ikke manden medhold. Uanset, at der i HR-afdelingen kun var ansat kvinder, fandt nævnet, at manden ikke har påvist faktiske omstændigheder, som giver anledning til at formode, at han har været udsat for forskelsbehandling på grund af køn. Nævnet lagde i den forbindelse vægt på, at der ved første stillingsbesættelse havde været fem til samtale, hvoraf den ene var mand.

DI's råd

Sagen viser, at det ikke er i strid med ligebehandlingsloven at give afslag til en mand, selv om der kun er kvinder ansat i den pågældende afdeling – hvis virksomheden ud fra en saglig vurdering har ansat den, der er bedst kvalificeret til stillingen.

Sagen viser også, at det er en fordel for virksomheden, hvis der indkaldes mindst en mand til ansættelsessamtale.

Det er altid en konkret vurdering, og det kan være en god idé at kontakte DI for rådgivning, hvis I står i en situation, hvor der kan være en klar overvægt af det ene køn frem for det andet.

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.