Foto: Colourbox
30.04.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Højt sygefravær skyldtes ikke fleksjobbers handicap

Der var ikke tale om forskelsbehandling, da en sygeplejerske ansat i fleksjob blev opsagt på grund af højt sygefravær. Ligebehandlingsnævnet vurderede, at sygemeldingen ikke var relateret til medarbejderens handicap, men derimod til sygeplejerskens andre lidelser.

Opsagt efter flere sygemeldinger

En udviklings- og kvalitetssygeplejerske blev ansat i et kommunalt fleksjob med skånehensyn, efter at hun i 1991 var udsat for en arbejdsskade, som medførte kroniske smerter og funktionsbegrænsninger.

Foruden de kroniske smerter led sygeplejersken også af stress, angst og struma, og efter flere perioder med sygemelding – den seneste med en varighed på ca. 4,5 måneder – , besluttede arbejdsgiveren at opsige medarbejderen, fordi det høje sygefravær ikke var foreneligt med driften.

Samtaler om tilbagevenden

Under hele forløbet havde medarbejderen og hendes arbejdsgiver flere samtaler om hendes helbred og muligheden for at vende tilbage til arbejdet.

Det blev dog ikke på noget tidspunkt konkretiseret, hvordan en tilbagevenden kunne se ud, eller hvilke tilpasninger der kunne overvejes for at understøtte hendes tilbagevenden til arbejdet.

Sygemeldinger skyldtes ikke handicap

Ligebehandlingsnævnet fandt, at medarbejderens kroniske smerter udgjorde et handicap i forskelsbehandlingslovens forstand.

Nævnet vurderede imidlertid, at medarbejderens andre lidelser ikke på opsigelsestidspunktet udgjorde et handicap. Det fremgik ikke af sagen, hvorfor medarbejderen blev sygemeldt. På den baggrund fandt nævnet, at medarbejderen ikke havde dokumenteret, at sygemeldingen skete på grund af hendes handicap og ikke på grund af hendes andre lidelser.

Medarbejderen havde derfor ikke påvist faktiske omstændigheder, som gav grund til at formode, at hun havde været udsat for forskelsbehandling. Medarbejderen fik derfor ikke medhold i sin klage.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets kendelse af 24. januar 2024 i sag nr. 9113.

DI's råd

Sagen understreger betydningen af, at arbejdsgivere nøje overvejer en medarbejders helbredsforhold i forbindelse med opsigelse på grund af sygefravær, som kan skyldes handicap i forskelsbehandlingslovens forstand.

Virksomheder bør altid sikre en grundig dokumentation og dialog med medarbejderen om helbredsmæssige udfordringer og mulige tilpasninger. Overvej altid at søge rådgivning ved tvivlsspørgsmål for at undgå utilsigtede overtrædelser af forskelsbehandlingsloven.

Læs mere om Opsigelse på grund af sygdom - Dansk Industri - DI

Læs mere om Forskelsbehandling - regler og rådgivning - DI - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om Fleksjob - DI (danskindustri.dk)

Vejledninger

Guide til håndtering af sygdom og handicap

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.