Foto: Colourbox
16.04.24 Vi rådgiver dig Nyheder

Ulovligt at opsige medarbejder med fibromyalgi

Ligebehandlingsnævnet har afgjort, at opsigelsen af en kvindelig medarbejder med fibromyalgi var i strid med forskelsbehandlingsloven. Det kostede arbejdsgiveren 185.000 kr.

Fravær førte til opsigelse

Kvinden, der var ansat som pædagogisk assistent i en offentlig institution, blev diagnosticeret med fibromyalgi i slutningen af januar 2022.

På trods af sygdommen forsøgte kvinden at vende tilbage til arbejdet med delvis sygemelding, men det forløb ikke hensigtsmæssigt. Efter flere sygedage og en stress-sygemelding blev kvinden opsagt i april 2022 på grund af højt sygefravær.

Klagede over forskelsbehandling

Efter opsigelsen klagede kvinden til Ligebehandlingsnævnet. Hun mente, at arbejdsgiveren havde forskelsbehandlet hende på grund af hendes handicap, da hun blev opsagt på grund af højt sygefravær.

Svigtede pligt til at foretage tilpasninger 

Ligebehandlingsnævnet vurderede, at arbejdsgiveren ikke havde brugt tilstrækkelig tid til at undersøge eller afprøve hensigtsmæssige tilpasningsforanstaltninger. Nævnet bemærkede, at arbejdsgiveren ikke havde inddraget en fastholdelseskonsulent på trods af kvindens læges opfordring hertil.

Kvinden fik medhold i sin klage og en godtgørelse på 185.000 kr., svarende til ca. 6 måneders løn.

DI var ikke involveret i sagen.

Nyheden er baseret på Ligebehandlingsnævnets afgørelse af 24. januar 2024 i sag nr. 22-27195.

DI's råd

Virksomheder skal være opmærksomme på, at de har en forpligtelse til at foretage hensigtsmæssige tilpasninger for medarbejdere med handicap for at give dem adgang til at udøve beskæftigelse. Det gælder dog ikke, hvis virksomheden herved pålægges en uforholdsmæssig stor byrde, som ikke i tilstrækkeligt omfang lettes gennem offentlige foranstaltninger. Virksomheder bør derfor være grundige i deres vurdering og håndtering af medarbejdere med handicap og sygefravær.

DI anbefaler at søge rådgivning, hvis I er i tvivl i en sag om korrekt håndtering af sygefravær og medarbejdere med handicap.

Læs mere om Opsigelse på grund af sygdom - Dansk Industri - DI

Læs mere om Sygefraværssamtaler og dokumentation - klik her for rådgivning - DI (danskindustri.dk)

Læs mere om Forskelsbehandling - regler og rådgivning - DI - DI (danskindustri.dk)

Vejledninger

Guide til håndtering af sygdom og handicap

Hent

Relateret indhold

Fandt du ikke svar?
Få hjælp
Skriv til vores eksperter

Her kan du stille dine personalejuridiske spørgsmål. Når du har udfyldt og sendt formularen, bliver din sag oprettet hos den rette ekspert, som kontakter dig telefonisk eller på e-mail hurtigst muligt.