Analyser

Polen har stor betydning for dansk erhvervsliv

Eksporten til Polen har rundet 50 milliarder kroner. Polen er et af Danmarks hurtigst voksende eksportmarkeder. Danske virksomheder har mere end 100.000 ansatte på datterselskaber i Polen. Efter et par år med svag vækst er der igen udsigt til høj vækst i Polens økonomi.

Danske virksomheders salg til det polske marked er i en rivende udvikling. I 2022 rundede eksporten til Polen for første gang 50 milliarder kroner. Eksporten til Polen giver anledning til ca. 30.000 arbejdspladser i Danmark.

Kilde: Danmarks Statistik

Foreløbige tal viser, at eksporten til Polen er steget yderligere i 2023. Eksporten til Polen udgjorde 2,7 procent af Danmarks samlede eksport af varer og tjenester i 2022, og den forventes at være steget til 3 procent i 2023. Før østudvidelsen af EU i 2004 udgjorde eksporten til Polen blot 1,3 procent. Lignende tendenser gør sig gældende for Polens betydning for Danmarks import af varer og tjenester.

Polen har vokset sig op blandt gruppen af Danmarks største og vigtigste eksportmarkeder, og de er nu Danmarks 9.-største eksportmarked. Set over de seneste ti år er eksporten til Polen steget dobbelt så hurtigt som Danmarks samlede eksport. Blandt Danmarks 15 største eksportmarkeder er det kun salget til Singapore, som er vokset hurtigere i perioden fra 2012 til 2022.

Kilde: Danmarks Statistik

Danmarks eksport til Polen består primært af varer. Fødevarer, maskiner og beklædning er blandt de varegrupper, der fylder mest i eksporten til Polen. Tjenesteeksporten domineres helt klart af søtransport.

Danmarks import fra Polen domineres især af maskiner, stålprodukter, møbler og beklædning. På tjenestesiden har vi en stor import af transportydelser inden for vejtransport.

Kilde: Danmarks Statistik

Danmark eksporterede gas for 5 milliarder kroner til Polen i 2022. De foreløbige tal viser, at eksporten af gas er steget til cirka 40 milliarder kroner i 2023. Gassen kommer fra Norge og sendes til Polen via Baltic Pipe, så det er reelt ikke dansk gas og tæller ikke i alle statistikker som dansk eksport (se nedenstående boks).

Kilde: Danmarks Statistik, udenrigshandel med varer

Store danske erhvervsinteresser i Polen

Der er en stigende dansk erhvervsinteresse for Polen. Danske virksomheder har investeret for knap 40 milliarder kroner i Polen og er Danmarks 11.-største marked for erhvervsinvesteringer. Dansk erhvervsliv investerer næsten lige så meget i Polen som i resten af Østeuropa.

De mange danske investeringer i Polen kommer især fra fødevareindustrien, erhvervsservice, finansieringsvirksomheder samt handel og transport.


Det er meget begrænset med polske virksomheders interesse for Danmark. Der er næsten ingen polske investeringer i Danmark.

Kilde: Nationalbanken

Danske virksomheder har tilsammen mere end 100.000 ansatte på datterselskaber i Polen. Det er kun i Tyskland og Frankrig, at der er flere ansatte på danske datterselskaber.

Der er samtidig aktuelt knap 48.000 polakker, der arbejder i Danmark. Polen er dermed det land, hvorfra danske virksomheder tiltrækker mest arbejdskraft.

Polens økonomi

Der har været høj vækst i Polens økonomi siden årtusindeskiftet, hvor væksten især har taget fart efter indtrædelsen i EU i 2004. Fra 2003 til 2021 er Polens økonomi i gennemsnit vokset med 3,9 procent om året.

Kilde: Macrobond

Siden starten af 2022 har der været stilstand i Polens økonomi.
Væksten i Polen har været under pres fra flere fronter.

  • Ruslands invasion af Ukraine har givet enorm usikkerhed og svækket efterspørgslen fra øst. Rusland og Ukraine stod for ca. fem procent af Polens eksport i 2021.
  • Den store opbremsning i tysk økonomi har også ramt Polen hårdt. Tyskland er med afstand Polens vigtigste eksportmarked. Mere end 20 procent af Polens eksport sælges til Tyskland.
  • Høj inflation og mange rentestigninger har ramt Polen lige som mange andre lande. Polen har især været ekstraordinært hårdt ramt af de høje gaspriser. I 2020 og 2021 var det næsten 20 procent af Polens primære energiforbrug, som kom fra gas. Andelen er faldet til 15 procent i 2022.

Fremadrettet forventes Polen at genvinde lidt mere økonomisk momentum. Med fremgang i både forbrug, investeringer og eksport ventes Polens BNP at vokse med 2,8 procent i både 2024 og 2025.

Kilde: Oxford Economics, December 2023

Polen forventes at fastholde et højt momentum i væksten over de næste fem år. Blandt Danmarks 20 største eksportmarkeder er det kun Kina og Indien, der forventes at opnå højere vækst end Polen frem mod 2028.

Kilde: IMF og Danmarks Statistik

Den høje vækst og stigende købekraft hos polakkerne er med til at gøre Polen stadig mere interessant for danske virksomheder. Da Polen indtrådte i EU, havde de en gennemsnitlig købekraft på cirka 35 procent af danskernes. Det er nu steget til lidt over 60 procent.

Den polske valuta, zloty, er steget 7½ procent over det seneste år. Zlotyens højere værdi styrker danske virksomheders eksportmuligheder på det polske marked.

Høj vækst, stigende købekraft og en stærk valuta er en god kombination for danske eksportvirksomheder, som gerne vil sælge til Polen.

Relateret indhold