22.06.23 Regionalforeninger Pressemeddelelser

Fynske kommuner bør lade flere private virksomheder komme til

Assens og Odense er de kommuner på Fyn, der giver flest private virksomheder mulighed for at udføre nogle af de mange kommunale opgaver som f.eks. rengøring, pleje og jobformidling. Mens kommuner som Nyborg, Ærø og Langeland halter bagefter. Det er ærgerligt, at der er så store forskelle, mener formand for DI Fyn Poul Strandmark. Potentialet for at udlicitere og konkurrenceudsætte er langt større.

Når skolerne skal gøres rent, græsset på fodboldbanerne slås, eller hjemmeplejen skal have vasket medarbejdernes arbejdstøj, bør kommunerne altid undersøge, om private virksomheder kan udføre opgaverne bedre, grønnere og billigere. Men det svinger meget. I Odense og Assens løser private virksomheder op mod 30 procent af kommunens arbejdsopgaver, mens det i Nyborg, Langeland og Ærø er under 23 procent. Det viser tal fra Dansk Industri, der har opgjort kommunernes samarbejde med private leverandører i 2022.

Billigere og mere bæredygtige løsninger
- Kun ved at teste markedet og lade private virksomheder vise deres løsninger og ekspertise, kan kommunerne se, om de bruger borgernes skattekroner bedst muligt. Samtidig kan de stille krav om f.eks. bæredygtige løsninger eller social ansvarlighed i den måde, opgaverne udføres på. Det er ren win-win for borgere og kommuner, siger formand for DI Fyn Poul Strandmark.

Han glæder sig over, at Odense Kommunes By- og Kulturudvalg for nylig besluttede at give flere mindre lokale virksomheder chancen for at byde, når kommunens offentlige bygninger skal renoveres og vedligeholdes samtidig med, at tilbuddene fra næste år skal leve op til nye klima- og bæredygtighedskrav.

- Her har Odense Kommune lyttet til det lokale erhvervsliv og kommet virksomhederne i møde, det kan andre lære af, siger Poul Strandmark.

Helen Jensen

Helen Jensen

Seniorchefkonsulent

  • Direkte +45 7216 0150
  • Mobil +45 2124 4702
  • E-mail hje@di.dk

Relateret indhold