22.06.23 Regionalforeninger Pressemeddelelser

Stor forskel på kommunernes samarbejde med private virksomheder

I Dragør løser private virksomheder 33 procent af kommunens arbejdsopgaver, mens det i Tårnby kun er 22 procent af opgaverne, hvor private får mulighed for at byde ind med nye løsninger. Kommunerne bør teste alle opgaver på pris, kvalitet og bæredygtighed, lyder opfordringen fra DI Hovedstaden.

Der er stor forskel på, hvor ofte kommunerne i hovedstadsområdet lader private virksomheder stå for fx at rengøre skolerne, slå græsset på fodboldbanerne eller vaske medarbejdernes uniformer i hjemmeplejen. I Dragør, Gentofte, Frederiksberg, Høje Taastrup og Ishøj løser private virksomheder omkring hver tredje af kommunernes opgaver, mens det i Tårnby kun er omkring hver femte af opgaverne, som private virksomheder får mulighed for at byde ind på.

Det viser tal fra Dansk Industri, der har opgjort kommunernes samarbejde med private leverandører i 2022.

- Kommunerne i hovedstadsområdet løser opgaver for milliarder af kroner, og det eneste rigtige at gøre her er at teste markedet og se, om vi kan få mere ud af vores skattekroner. Kommunerne har både mulighed for at spare penge, men også at stille krav om fx særligt energibesparende løsninger i måden at løse opgaven på. Kommunerne ved jo dybest set ikke, om borgerne får den bedst mulige service for skattekronerne, hvis ikke de har hørt, hvad markedet kan tilbyde, siger formand for DI Hovedstaden Peter Lanng Nielsen.

I Ballerup har virksomheden Coor A/S i mere end ti år stået for rengøring af skoler, dagtilbud og fritidsordninger, hvor Coor A/S samtidig har som opgave at tilrettelægge jobtræningsforløb for ledige. I København samarbejder kommunen med DEKRA og Danske Fragtmænd om transportuddannelser og jobs til langtidsledige.

- I begge tilfælde får kommunen løst en arbejdsopgave samtidig med at virksomheden tager socialt ansvar med at flytte mennesker fra langtidsledighed til job. Det er den slags gode partnerskaber, vi skal have langt flere af. Private virksomheder bør få mulighed for at byde ind på i hvert fald 40 procent af alle kommunale opgaver. Det er set i andre kommuner og dermed også realistisk, så jeg håber, at kommunerne i hovedstadsområdet vil åbne døren lidt mere og i højere grad bede virksomhederne om at byde ind med deres erfaringer, teknologi og ekspertise, siger formand Peter Lanng Nielsen, DI Hovedstaden.

Kommunerne i hovedstadsområdet sender i gennemsnit 28 procent af alle opgaverne i udbud.

- Der er stadig et stykke vej til de 40 procent. I Ballerup, Gladsaxe og Hvidovre er det fx kun omkring 25 procent af de kommunale opgaver, som private virksomheder kan byde ind på. Jeg kan kun opfordre kommunerne til at være nysgerrige på hinandens erfaringer og lade sig inspirere af de gode eksempler, som der allerede findes mange af, siger Peter Lanng Nielsen, DI Hovedstaden.

Ron Amir

Ron Amir

Chefkonsulent

  • Direkte +45 3377 4647
  • Mobil +45 5213 2321
  • E-mail rona@di.dk

Relateret indhold