Rainmaking
DI Digital sætter spot på månedens medlem i august Rainmaking, som har hjulpet startups de seneste ti år med at udvikle nye digitale løsninger der kan fremme en bæredygtig byudvikling, blandt andet gennem acceleratorprogrammet, Urbantech.
Vi har spurgt Michael Ambjørn, Managing Director hos Urbantech Rainmaking, om hvad der optager dem, og hvilke udfordringer de står overfor.
Om Rainmaking Innovation
Vi samarbejder med verdens førende virksomheder for at løse store problemer ved at frigøre innovationskraften i iværksætteri. Du kan læse mere om Rainmaking Innovation her.
Hvad optager jer netop nu?
Efter en stor ansøgningsrunde har vi fundet frem til de 10 startups der, sammen med tre store, danske virksomheder, skal udvikle nye digitale løsninger, der kan skubbe byggeriet og byudviklingen i en mere effektiv og bæredygtig retning. En af de ti udvalgte startups for 2021 er bl.a. virksomheden Cogo, hvor du kan læse deres iværksætterportræt fra august her.
I 2021 skal der blandt andet arbejdes med grøn bytransport, nye tilgange til lyd i det byggede rum samt robotter og sensorer til byggeriet. Alt sammen teknologier med potentiale til at blive brugt i stort format og med betydelige bæredygtighedsgevinster for byer over hele verden.
Det gør vi gennem Urbantech - et initiativ grundlagt af COWI, VKR Holding/VELUX og EWII, som alle investerer både tid og penge i programmet. Urbantech er desuden støttet af foreningerne Realdania og Industriens Fond. Programmet faciliteres af Rainmaking Innovation hvor vi trækker på vores brede internationale erfaring med at hjælpe verdens førende organisationer med at løse store problemer gennem innovationskraften i iværksætteri.
Urbantech programmet er bygget op omkring en tanke om, at for at få indflydelse på verdens udvikling, så skal startups integreres dybt i deres økosystemer for at få succes. Det gør vi ved at arbejde tæt sammen med nogle af de mest spændende organisationer inden for området. Startups i vores acceleratorprogram har adgang til topchefer og nogle af de skarpeste hjerner i branchen. Vi inviterer dem til at arbejde sammen for at få en varig effekt.
Målet over tre år var oprindeligt at hjælpe 30 startups, men med Corona så lavede vi en ekstra indsats og når dermed op på 41. De konkrete resultater kan tælles i kroner og ører: vort mål om at hjælpe de deltagende startups med at hente mellem 50 og 100 millioner kroner i investeringer er for eksempel nået. Fra pree-seed (Solartes), to Seed runder (RYSTA, CAALA) og en række Serie A runder (CATENDA, Cogo, InfoTiles og SAALG) hele vejen igennem, til en af de rigtig stærke fra vores 2019 cohort (NEXT Energy Technologies) der for nylig nåede til deres Serie C runde.

Hvad ser I som jeres største mulighed i de kommende år?
Det er netop i disse turbulente tider, at virksomheder har mulighed for at innovere og eksperimentere med nye ideer, tilgange og metoder. Kort sagt, det er under disse betingelser, at innovation trives.
Men mange store virksomheder har problemer med at få det til at lykkes når de prøver at innovere. Når vi hos Rainmaking taler med ledere i store virksomheder, bliver nogle af grundene til dette tydelige. For det første mangler de fleste virksomheder ganske enkelt en innovationsstrategi, dvs. svar på:
- hvor er det, at virksomheden vil fokusere sin indsats (og hvor skal den holde sig væk)?
- hvornår skal virksomheden innovere selv, hvornår i partnerskab med andre (f.eks startups), og hvornår skal man købe op?
- hvordan skal porteføljen af initiativer fordeles på tværs kerneforretning, tilstående forretningsområder, samt helt nye områder der ligger langt fra kerneforretningen?
Uden svar på ovenstående, kommer de fleste virksomheder til at innovere i blinde. Samt blive styret af tilfældige muligheder.
I Rainmaking arbejder vi for at skabe fremtidens førende virksomheder gennem innovation og iværksætteri. Tiden er inde til at se efter nye vækstmuligheder i en bæredygtig og socialt ansvarlig fremtid. Vi har både værktøjerne og erfaringen til det. Vi har i de sidste ti år hjulpet næsten 1000 startups vækste på tværs af kloden gennem accelerator programmer såsom Urbantech. Og vi ser også mere og mere et behov for digital-first innovation som vi leverer gennem ASPIRE. Sidst men ikke mindst så er der stor efterspørgsel på Corporate Venture Building fronten hvor en af de store succeser for eksempel er UNDO.

Hvad ser I som jeres største udfordring i de kommende år?
Mere end nogensinde før er der behov for støtte til iværksætteri, der gør godt i verden og samtidig kan bidrage til øget international eksport.
Der er plads til, at mange flere danske virksomheder bidrager til en bedre verden. De virksomheder, der er klar til at omlægge deres strategi og for eksempel anvende Verdensmålene som rettesnor, vil vinde frem på internationale vækstmarkeder.
Hvordan kan DI Digital bidrage til jeres forretningsudvikling?
Det stærke netværk hvor alle de mest interessante aktører er engageret.
Om Urbantech
- Urbantech-programmet løber over i alt tre år og inviterer hvert år startups fra urban tech-feltet med i et tre måneders accelerationsforløb med efterfølgende alumne-program. Både danske og udenlandske teknologi-startups kan ansøge om at være med.
- Urbantech er grundlagt af COWI, VKR Holding/VELUX og EWII, som alle investerer både tid og penge i programmet. Urbantech er desuden støttet af foreningen Realdania og Industriens Fond. Programmet faciliteres af Rainmaking i samarbejde med BLOXHUB, Dansk Design Center, Dansk Arkitektur Center og Amazon Web Services.
- Udover virksomhedspartnerne og de filantropiske støttegivere har Urbantech omkring 100 mentorer og investorer tilknyttet programmet.
- De årlige Urbantech-forløb afsluttes efter de tre måneder med en demodag, hvor de deltagende startups vil præsentere deres løsninger foran et særligt indbudt publikum af blandt andre danske og internationale investorer og venturefonde. Og i 2021 afholdes der også en konference i samarbejde med TechBBQ den 30. november 2021.
Følg med i det spændende program på Urbantech’s Linkedin.