06.12.18 DI Digital Nyheder

Digital EU-skat blev sparket til hjørne. Heldigvis.

Læs ugens kommentar fra digitaliseringspolitisk chef Christian Hannibal

Vores skattesystem skal afspejle den digitale tidsalder. Det gør det ikke i dag, hvor nogle virksomheders digitale forretningsmodeller har udfordret de gældende spilleregler for, hvor virksomhedernes overskud skal beskattes.

Beskatningsretten er i dag tæt knyttet til den fysiske tilstedeværelse i det enkelte land, men det har i stigende grad mistet sin betydning for digitale virksomheder, hvor enorm omsætning kan genereres i et land, uden at virksomheden har så meget som én ansat i landet. Både befolkning, politikere og andre virksomheder spørger derfor, om skattereglerne så stadig kan betragtes som fair for alle.

En europæisk omsætningsskat er ikke den rette vej at gå. I USA vil europæisk enegang med rette blive opfattet som en skat, der er målrettet de amerikanske tech-virksomheder. Christian Hannibal, Digitaliseringspolitisk chef

Der er ingen tvivl om, at der er en udfordring. Men lad os være ærlige at sige: Man ændrer ikke det globale skattesystem med et snuptag. Det er en monumental opgave, der kræver globalt samarbejde. Derfor var det godt, at det østrigske formandsskab i tirsdags opgav at komme videre med forslag, der ville lægge en særlig digital skat på 3 pct. på store tech-virksomheders omsætning. Det har særligt været Danmark, Sverige, Finland og Irland, som har været skeptiske over for forslaget.

En europæisk omsætningsskat er ikke den rette vej at gå. I USA vil europæisk enegang med rette blive opfattet som en skat, der er målrettet de amerikanske tech-virksomheder. Det kan fremprovokere en egentlig handelskrig med en amerikansk præsident, der kan gengælde med at lægge en ekstra told på europæiske varer. Det vil vi ikke være tjent med som en lille og åben, eksportorienteret økonomi.

I stedet er det helt afgørende, at vi finder en løsning gennem OECD. Som global økonomisk samarbejdsorganisation kan OECD med sine 36 medlemslande (heriblandt 22 af de 28 EU-lande) fastlægge de globale spilleregler.

Det er vigtigt, at arbejdet bliver gjort ordentligt. For ligesom det er urimeligt, hvis nogle virksomheder kan opnå skattefordele, blot fordi de er digitale, så er det tilsvarende urimeligt, hvis virksomheder dobbeltbeskattes, blot fordi de er digitale.

Christian Hannibal
Skrevet af:

Christian Hannibal

Christian Hannibal

Christian Hannibal

Digitaliseringspolitisk chef

Relateret indhold