06.12.19 DI Digital Nyheder

Nu kan man komme i cyberværnepligt

Fra februar næste år kan værnepligt betyde museklik og skærmbriller, fremfor støvler og gevær. 30 værnepligtige skal hvert år specialiseres i cyberforsvar. Det er en vigtig udvikling i kampen for at sikre danske virksomheder mod en af tidens største trusler.

Forløbet vil for de 30 værnepligtige bestå af fire måneders almindelig værnepligt, efterfulgt af seks måneders uddannelse i forsvar mod cybertrusler.

Selvom cyberværnepligten virker som et stort skift i retning væk fra de klassiske værn, er det et indlysende og velkomment tiltag ifølge DI.

”Det er kun en naturlig udvikling at indføre muligheden for cyberværnepligt. Det er med større og større hastighed, at vi tilvælger det digitale, og derfor er trusselsbilledet også i højere og højere grad digitalt – og det skal vi være forberedte på både i forsvaret og i det øvrige samfund”, siger chefkonsulent i DI Digital, Morten Rosted Vang.

Cyberkriminalitet er en af tidens største trusler mod myndigheder og virksomheder. I de seneste år har store cyberangreb leveret både overskrifter og milliardomkostninger for offervirksomhederne. Det er derfor også kærkomment, at Forsvaret bidrager til udbredelsen af kompetencer indenfor cybersikkerhed – kompetencer også erhvervslivet efterlyser.

Det er meget positivt, at der bliver en større pulje at tage af, når cyberværnepligtige er færdige med Forsvaret og skal ud i det civile samfund igen. Det er en udvikling, som et land som Israel f. eks. har draget stor nytte af Morten Rosted Vang, Fagleder, Digital ansvarlighed og cybersikkerhed

Værnepligten i cyberforsvar vil foregå ved føringsstøtteregimentet i Fredericia. Foruden at være egnede til almindelig værnepligt, skal kandidater også have et vist forudgående kendskab til it. Cyberværnepligten er indtil videre et forsøg der løber til og med 2023. 

Daniel Biisgaard Rasmussen
Skrevet af:

Daniel Biisgaard Rasmussen

Relateret indhold