27.07.20 DI Handel Nyheder

Ny vejledning til EU-regler for digitale platforme

12. juli trådte den nye P2B-forordning i kraft. Forordningen giver blandt andet de erhvervsdrivende som sælger varer via digitale platforme en række nye rettigheder, mens platformene samtidig bliver pålagt en række nye forpligtelser. EU-Kommissionen har i den forbindelse oprettet et Q&A-dokument, der skal hjælpe virksomhederne og platformene med at forstå og efterleve de nye regler. Download det her.

Den nye Platform-2-Business-forordning er primært koncentreret om to hensyn: øge gennemsigtigheden for erhvervsbrugere af digitale platforme samt forbedre klagemulighederne.

Udgangspunktet for de nye EU-regler var undersøgelser gennemført af EU-Kommissionen, der viste, at erhvervsbrugerne af digitale platforme mangler gennemsigtighed om vilkår og betingelser, adgang til data mv., og at der ofte er et ulige styrkeforhold imellem platformen og erhvervsbrugeren.

Forordningen er nu trådt i kraft, og reglerne har været gældende siden 12. juli.

Du kan finde forordningen her

Q&A-dokument

EU-Kommissionen har i forbindelse med de nye EU-regler publiceret et Q&A-dokument, der fungerer som en checkliste for virksomheder og digitale platforme, som skal sikre en bedre forståelse af reglerne, og at kravene bliver opfyldt.

For eksempel indeholder vejledningen eksempler på virksomheder, der som udgangspunkt falder uden for forordningens anvendelsesområde. Blandt andet nævnes platforme, hvor der kun sælges varer og tjenesteydelser B2B, onlinebetalingstjenester, onlinereklametjenester mm.

Ligeledes præciserer vejledningen, hvornår Platform-2-Business-forordningen finder anvendelse i forhold til virksomhedens geografiske placering.

Du kan downloade Q&A-dokumentet her

DI: Positivt med vejledning

DI har fulgt forhandlingerne og har arbejdet for at sikre øget gennemsigtighed for dem, der sælger via platforme. Derudover har det været vigtigt for DI at sikre de bedst mulige vilkår for, at der kan udspille sig en sund konkurrence imellem platformene, blandt andet ved at give plads til at nye spillere kan opstå.

Branchedirektør i DI Handel Sidsel Dyrholm Holst ser positivt på, at der nu er kommet en vejledning fra EU-Kommissionen, der gør det lettere for virksomhederne og sælgerne på platformene at forstå de nye regler. 

”I dag sælger mange danske virksomheder varer via digitale platforme, og det er derfor rigtig glædeligt, at der nu er kommet en vejledning til, hvordan virksomhederne og platformene konkret skal fortolke og efterleve de nye regler”, siger hun.

Læs også: Nye momsregler på e-handel udskydes desværre

Introduktion til nyt regelsæt

På et afholdt DI webinar gav Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen en introduktion til de nye EU-regler for digitale platforme og de nye rettigheder til danske virksomheder, herunder klagemulighederne. Du kan se eller gense webinaret her.

Vi har samlet de vigtigste pointer fra webinaret, og hvad der er nyt i forordningen i artiklen her: Nye regler sikrer danske virksomheders rettigheder på digitale platforme

Vi hører gerne fra jer

Da det er helt nye regler, og der ikke er praksis på området endnu, hører vi i DI Handel meget gerne fra medlemmer, der oplever udfordringer i forbindelse med de nye regler.

Kontakt chefkonsulent og advokat Cecilia Sofie Mårtensson på CESM@di.dk eller 5213 2400.

Hold dig opdateret

Modtag DI Handels nyhedsbrev og få relevante nyheder, analyser og events inden for salg, marketing, kundeservice og e-handel direkte i din mailboks hver uge.

Tilmeld dig nyhedsbrevet her

Skrevet af:

Maria Nielsen

Relateret