23.11.17 DIB Blog

Tre økonomiske forhold som 2017 vil blive husket for

Vicedirektør Kent Damsgaard blogger om året der gik med økonomiske briller.

Indrømmet, så er det en kende tidligt allerede ved indgangen til december at gøre status over året, der gik. Ikke desto mindre vover jeg det ene øje og fremhæver her de tre økonomiske forhold, som 2017 – efter min overbevisning – vil blive husket for.

1. Væksten i verdensøkonomien tog til på trods af Trump, Brexit og geopolitisk usikkerhed

Den politiske usikkerhed i verdensøkonomien var ved indgangen til 2017 den højeste i mere end 20 år, som den opgøres af forskerne bag Economic Policy Uncertainty. Risikofaktorerne har stået i kø: Usikkerhed om USA’s økonomiske politik, geopolitiske spændinger, usikkerhed om Brexit-forhandlingerne og EU’s videre færden, afgørende valg i Tyskland og Frankrig samt stigende bekymring omkring Kinas økonomiske vækstudsigter, for blot at nævne nogle. Alligevel er mange landes vækst blevet opjusteret, erhvervstilliden rundt omkring er stigende, og forbrugerne verden over er blevet mere optimistiske. Selv i EU er væksten kommet over to procent her i 2017, og europæisk ledighed er faldet markant. Danmark, der er så afhængig af eksporten, nyder godt af denne fremgang rundt omkring, og væksten i eksporten vil i 2017 blive langt højere end i 2016. Fremgangen skyldtes især, at året blev startet med raketfart, mens en styrket kronekurs gennem året har taget tempo ud af eksporten.

I DI’s nye prognose forventer vi, at 2017 ender med den højeste vækst i 10 år med en forventet vækst på den anden side af to procent. Kent Damsgaard, Politisk direktør

2. Dansk vækst den højeste i 10 år – og på vej mod rekordhøjt antal arbejdspladser

I DI’s nye prognose forventer vi, at 2017 ender med den højeste vækst i 10 år med en forventet vækst på den anden side af to procent. Og de høje vækstrater forventer vi fortsætter ind i 2018, hvor antallet af arbejdspladser vil slå den hidtidige rekord fra 2008. Det vil give os det højeste antal job i Danmarkshistorien. Siden 2013 er der skabt 160.000 arbejdspladser, og vi regner med yderligere 30 – 40.000 nye job det kommende år. 2017 vil imidlertid også blive husket for, at manglen på kvalificeret arbejdskraft tog yderligere til, da det nu er 37 procent af de rekrutterende virksomheder, der ikke har kunnet få de folk, de skulle bruge. Samtidig blev 2017 året, hvor afstanden mellem på den ene side opmærksomheden på de store omvæltninger som følge af disruption, industrialisering 4.0 og automatisering. Og på den anden side virksomhedernes og især SMV’ernes investeringsefterslæb voksede sig endnu større. Virksomhederne har samlet set investeret 50 mia. kr. for lidt i forhold til, hvis de havde fulgt den langvarige tendens om at investere gradvist mere i nyt og moderne udstyr til medarbejderne.

 

3. Gode erhvervspolitiske tiltag, men glem ikke manglen på kvalificeret arbejdskraft

På den økonomisk-politiske front tæller det absolut på plussiden, at regeringen i foråret fremlagde en 2025-plan med højt ambitionsniveau for væksten og velstanden i Danmark. Det tæller helt klart også på plussiden, at der er gennemført en række initiativer gennem året, der gør det nemmere at drive virksomhed – især med initiativerne i aftalen om erhvervs- og iværksætterpakken. Året har kun budt på få erhvervspolitiske tilbageskridt, men dog et rigtigt ærgerligt tilbageskridt med beslutningen om at afvikle forskudsmomsordningen. Ligeledes er det positivt, at der er taget en række initiativer, der hver især giver et bidrag til at sikre mere arbejdskraft til landets virksomheder, men de store og for alvor virkningsfulde tiltag har der desværre ikke kunnet samles flertal for i Folketinget. Og det er rigtigt ærgerligt og bliver desværre nok et forhold, som 2017 også vil blive husket for.

Kent Damsgaard

Kent Damsgaard

Politisk direktør

  • Direkte +45 3377 3090
  • Mobil +45 2585 3216
  • E-mail ked@di.dk

Relateret indhold