28.12.23 DIB Blog

2024: Tre faktorer er afgørende for eksportvilkår til Tyskland

Energipriser, trepartsregering og "Die Schwarze Null". Hans Wicks, der er DI’s general manager i Tyskland, udpeger fra kontoret i Berlin tre fokuspunkter for det tyske marked i 2024, som DI’s medlemsvirksomheder skal være opmærksom på.

Tyskland har altid været kendt som det vigtigste eksportmarked i Europa for danske virksomheder. Derfor har det stor betydning, hvordan det økonomiske og politiske pendul svinger i det store land på meget forskellige parametre. Jeg gennemgår her tre af de vigtigste faktorer for 2024, som det er værd at være opmærksom på:

1: Kan økonomisk styrke genvindes?

Tyskland starter 2024 på hælene. 2023 har været en lang nedtur, hvor nøgletal som industriproduktion og IFO-indeks har tegnet et relativt pessismistisk billede af Europas vigtigste økonomi.

Derfor er en af de største udfordringer syd for grænsen at få styrket det økonomiske afsæt. Og det er ikke helt enkelt. Den primære udfordring er de høje energipriser, som er på et niveau, hvor eksempelvis stål-, bil- og kemindustrien ikke længere kan være med. Samlet er den tyske industris forbrug af energi faldet med 20 procent. Det skyldes ikke en mere effektiv udnyttelse af energien, men snarere et fald i aktiviteten og industriproduktionen.

Grundlæggende har Tyskland været hurtigere til at vende ryggen til de gamle energikilder end til at sørge for at infrastrukturen for vedvarende energi var på plads. Og med sprængningen af de russiske Nordstream-gasledninger parallelt med, at man fastholdt  nedlukningen af de sidste atomkraftværker, blev der skabt en decideret energikrise.   

2: Bred - men handlingshæmmet regering

I Danmark har vi en vis erfaring i regeringer med tre partier. Det har de ikke i Tyskland, hvor det er mere almindeligt med et enkelt regeringsparti – eller to. Siden december 2021 har Tyskland haft en koalition med tre partier, hvor det har vist sig svært at skabe enighed i en tid, hvor der er kræves særlig gennemslagskraft.

Koalitionen består af de Liberale (FDP), Socialdemokraterne (SPD) og De Grønne. Det breder de politiske positioner ud – lige fra de liberales skattepolitik i den højre del af det politiske spektrum til De Grønnes mere venstre-orienterede klimapolitik. Regeringens vanskeligheder understreges af, at det giver medvind til protestpartiet Die Alternative (AfD), hvor visse af de tyske delstater i dag bliver klassificieret som direkte forfatningsfjendtlige.

Læs mere om hvad DI Tyskland tilbyder her

3: Styr på statsfinanserne

Det er også vigtigt at holde øje med, hvordan Tyskland får styr på landets statsfinanser. Foreløbigt er det tyske statsbudget for 2023 blevet forkastet af Forbundsretten. Det har tvunget regeringen til en ommer, hvor de skal nå frem til en ny plan for 2023 og 2024.

Vi kommer derfor til at høre meget om ”Die Schuldenbremse”, ”Die Schwarze Null”, og ”Der Nachtrag zum Haushaltsplan” i den kommende tid. 

Fra DI’s kontor i Berlin følger vi naturligvis nøje med i udviklingen på disse tre områder samt de øvrige dagsordner, der har betydning for danske virksomheders eksportmuligheder.

Læs også: Sådan hyrer du medarbejdere i Tyskland

Fakta

DI Tyskland tilbyder en række services og rådgivning. Ydelserne omfatter blandt andet:

  • Rekruttering
  • Oprettelse af virksomhed i Tyskland
  • Administrativ services.
  • Prokura service, hvor DI agerer på vegne af jeres virksomhed i Tyskland
  • Own man in-ydelse, hvor du kan få lokalansatte i det tyske marked uden at opstarte et datterselskab

Læs mere om DI Tyskland her

Hans Wicks

Hans Wicks

General Manager, DI Germany

  • Direkte +45 3377 4770
  • Mobil +49 172 9648564
  • E-mail hawi@di.dk

Relateret indhold