17.04.23 DIB Blog

Danmark risikerer at tabe guldæg ud af hænderne

Den danske biosolutions-sektor er et regulært guldæg. Men vi risikerer at tabe det ud af hænderne, hvis utidssvarende lovgivning spænder ben for udviklingen. Derfor er vi klar med ni konkrete forslag, der forbedrer rammerne for sektoren, blogger Mikael Wraae Valsted, chef for DI Bio.

Mit job og ansvar i DI er at repræsentere den danske biosolutions-sektor, der i al beskedenhed er verdensførende. Det tæller eksempelvis de globale selskaber Novozymes og Chr. Hansen samt de fremadstormende scale-ups Pond, Cysbio, 21st.Bio og Meliora Bio.

Biosolutions dækker over løsninger, der udnytter naturens egne mikroorganismer – såsom enzymer, bakterier, gærceller og naturlig plantebeskyttelse – igennem fermentering og bioraffinering. Hermed kan vi blandt andet opgradere, hvad der før var sidestrømme og simpel biomasse, til nye fødevarer, foder, byggematerialer, bioplast og meget mere, imens vi øger bæredygtigheden i øvrige industrier.

En nylig rapport fra McKinsey & Company anslår, at 60 procent af verdens produktionsmæssige input kan produceres biologisk. En anden rapport fra Copenhagen Economics fortæller, at alene de biosolutions, som vi kender nu, kan reducere de globale CO2-udledninger med 8 procent.

Alt i alt står vi med et massivt potentiale i hænderne. Faktisk et regulært guldæg i Danmark, der kan være en nøgle til at levere på den grønne omstilling.

Læs også: Sofie Carsten Nielsen rykker til DI: Skal løfte biosolutions-området i Europa

Taber vi guldægget på gulvet? 

Men selv om den danske biosolutions-sektor altså er verdensførende, risikerer vi som nation at tabe ægget ud af hænderne, hvis utidssvarende lovgivning spænder ben for udviklingen.

Barriererne tæller reguleringen af biologiske plantebeskyttelsesmidler, der håndteres som traditionelle pesticider, klassificeringen af virksomhederne under EU-Taksonomien og lovgivningen omkring nye typer fødevarer (novel foods). Alle giver bump på vejen, når man som ambitiøs, forskningsintensiv virksomhed vil levere bæredygtige løsninger, der skal levere på den grønne omstilling.

Derfor har DI lanceret vores udspil på, hvordan vi med ni konkrete forslag forbedrer rammerne for sektoren.

Forslagene skal – udover ovenstående løsninger på nævnte barrierer – gøre det nemmere at udvikle og drive biosolutions-virksomhed i Europa. Det skal gøre det mere gennemskueligt at introducere nye løsninger på fødevareområdet (grøn mærkning), udnytte gavnlige fødevarekulturer og sikre ligeværdig adgang til offentlige støtteordninger.

Det er ambitiøst, men det er den vej, som vi skal gå, hvis vi skal have teknologien til at arbejde for samfundet.

Vores biosolutions er enestående, og det kan være første skridt i en kommende bio-revolution, hvorfor vi har brug for al den medvind på cykelstien, som vi har brug for.

Læs DI's udspil om biosolutions: "Et biologisk samfund i balance"

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Mikael Wraae Valsted

Mikael Wraae Valsted

Head of Political Advcoacy, development & marketing of Biosoluti

  • Direkte +45 3377 3188
  • Mobil +45 2889 3405
  • E-mail miwv@di.dk

Relateret indhold