13.12.22 DIB Leder

Sandahl: De brølende tyvere er blevet stumme

Usikkerheden er enorm på tærsklen til 2023. DI's adm. direktør Lars Sandahl Sørensen har dog tillid til, at erhvervslivet vil klare sig igennem  striben af udfordringer, skriver han i leder i DI Business magasinet.

Husker du, hvordan der for ét år siden blevet spekuleret i, at tiden efter corona kunne blive som de brølende 1920’er med et massivt økonomisk og kulturelt opsving?

Sådan gik det ikke just. Nok er ansigtsmaskerne pakket væk i store dele af den vestlige verden, men der har hverken i bogstavelig forstand eller i overført betydning været mange korte kjoler, cigaretrør eller dekadence over det forgangne år. Om noget er 2022 en reminder om, at verden er uforudsigelig og til tider grum.

Der er krig på europæisk jord. Vi har fået en energikrise, som vi sidst oplevede det i 1970’erne. Inflationen er hevet frem af historiebøgerne.

Er der noget godt at sige, så er det, at danske virksomheder i denne svære tid endnu en gang har vist deres omstillingsparathed. Både når det kommer til at hjælpe i nødens stund og til at omstille forretningen, mens verden ryster. 

Erhvervsliv vil klare sig under svære kår

Nu står vi så på tærsklen til et nyt år. Usikkerheden er enorm. Alligevel går jeg ind i 2023 med troen på, at dansk erhvervsliv også i det kommende år vil klare sig under svære kår.

Hvad har jeg at have troen i? Ikke mindst at danske virksomheder er vant til at agere i en usikker verden. Trods geopolitisk uro satte danske virksomheder i sidste måned ny rekord med 900.000 eksportjob. Selv når sortsynet slår rod i samfundet, fortsætter virksomhederne med at skabe udvikling og indtjening til Danmark og sætte fart i den grønne omstilling. 

Men det er klart, at usikkerheden er monumentalt. Derfor skal vi ruste os. Krigen er ikke slut i Ukraine, inflationen forsvinder ikke som et mareridt ved daggry, og energikrisen spås at blive endnu værre til næste vinter.  

På arbejdsmarkedet venter historisk svære overenskomstforhandlinger. Lønmodtagerne presser på for højere lønninger. Omvendt står virksomhederne med øgede udgifter på alt fra energi til råvarer og med en faldende efterspørgsel. Det kalder på en stor grad af ansvarlighed hos alle parter. Men vi har gjort det før i Danmark. Vi kan gøre det igen.

Det skal være slut med reformtørke 

På Christiansborg skal en ny regering vise vejen til reelle reformer, der kan fremtidssikre dansk økonomi og føre visioner ud i virkeligheden. Alvoren er til at tage og føle på. Uden reformer bliver Danmark et fattigere land, og i lyset af tidens mange kriser bliver de seneste to regeringsperioders mangel på reformer endnu tydeligere.

Derfor ser vi også frem til at den nye regering omsætter sit modige regeringsgrundlag til handling. Et grundlag der skaber forandringer og gør op med syv års reformtørke.

I DI vil vi presse på, for at det nye Folketing har blik for udfordringerne og går ambitiøst til løsningerne. Vi vil spille ind med idéer og tage ansvar for virksomhederne og i samfundet. Og så vil vi gøre alt, hvad vi kan, for at hjælpe virksomhederne med at komme ud på nye markeder, klare bøvl og byrder og omstille sig til en grønnere verden.

Som jazzmusikeren Duke Ellington, som rent faktisk oplevede de brølende 1920’er, har sagt: Der er kun to regler her i livet. Den første regel er ikke at give op. Den anden regel er: husk regel nummer et.

Godt nytår.

Læs også: Regeringsgrundlag gør op med syv års reformtørke

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Søren Langelund

Søren Langelund

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3059
  • Mobil +45 2091 9335
  • E-mail slan@di.dk

Relateret indhold