"Vi skal en del år tilbage for at se noget, der kan matche det ambitionsniveau, som SVM regeringen har fremlagt.

Foto: Sif Meincke
14.12.22 DIB Nyheder

DI: Regeringsgrundlag gør op med syv års reformtørke

Den nye SVM-regering har præsenteret et modigt og ambitiøst regeringsgrundlag, der på mange områder kan bidrage til at fremtidssikre og udvikle Danmark, mener DI.

Partilederne Mette Frederiksen (S), Jakob Ellemann-Jensen (V) og Lars Løkke Rasmussen (M) har netop præsenteret regeringsgrundlaget for deres nye SVM-regering.

Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør for Dansk Industri (DI), er overordnet særdeles positiv:

- Tillykke til Danmark. Først og fremmest er det et modigt regeringsgrundlag, der tør forandre og gøre op med syv års reformtørke i det her land. Vi skal ærligt talt en del år tilbage for at se noget, der kan matche det her ambitionsniveau.

- Vi i erhvervslivet har længe kæmpet for et markant øget arbejdsudbud og mere udenlandsk arbejdskraft, og det leveres der nu på. Når vi ved, at alene den grønne omstilling kræver over 100.000 flere sæt hænder, er DI’s ambitioner naturligvis højere end et øget arbejdsudbud på 45.000, men det her er en rigtig god begyndelse, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han roser også, at det nu bliver mere attraktivt at arbejde.

- Efter det nærmest har været tabu i en årrække, er det befriende, at skatten på arbejde nu både sænkes i bunden og toppen. Ligesom det er positivt, at erhvervsuddannelserne løftes og erhvervslivets rammevilkår forbedres på mange områder, som DI har kæmpet for, siger direktøren.
Han fortsætter:

- Det betyder meget for indtjeningsmotoren under samfundet, når eksempelvis generationsbeskatningen lempes, F&U-fradraget permanentgøres og stigningen i lagerbeskatningen annulleres, ligesom jeg hæfter mig ved et skattestop for erhvervsområdet, siger Lars Sandahl Sørensen.

Læs også: DI-topchef: Bred regering lover godt for en reformering af Danmark

Også udfordringer i grundlaget

Direktøren finder det også meget positivt, at regeringsgrundlaget lægger op til et reelt grønt gearskifte.

- Vi skal op i et helt andet implementeringsgear, hvis vi skal realisere vores tårnhøje klimaambitioner. Derfor er jeg også virkelig glad for, at regeringen vil forkorte sagsbehandlingen på grønne projekter og fjerne benspænd for virksomhederne, der faktisk kan levere den vedvarende energi og de energieffektive løsninger, som det haster med at få ført ud i livet. En national energikrisestab i tråd med NOST er også noget, vi har appelleret meget for. Det lover godt for et tiltrængt grønt gearskifte, siger Lars Sandahl Sørensen.

Han understreger dog også en række udfordringer i regeringsgrundlaget.  

- Det ærgrer mig, at den nye regering vil hæve lønningerne for offentligt ansatte og dermed udfordre den danske arbejdsmarkedsmodel, når problemet i højere grad er arbejdsforholdene. Selvom den nye regering identificerer mange af de samme problemer som os i DI, er der også en række af løsningerne, vi ikke er enige i. Eksempelvis forstår vi ikke, hvorfor en højere flyafgift skal finansiere en forhøjet ældrecheck i stedet for at investere endnu mere i grøn omstilling. Ligesom det er meget optimistisk, at man kan finde så store besparelser på erhvervsstøtten. En ekstra hård beskatning af mennesker i Danmark med en høj løn, gør det også sværere at få de allerbedste til at arbejde i Danmark, siger Lars Sandahl Sørensen. 

Han slutter: 

- Jeg er dog meget fortrøstningsfuld omkring, at vi i DI får et stærkt og konstruktivt samarbejde med den nye regering.

Læs også: Sandahl: Ellemanns mod fortjener respekt

Hold dig opdateret

Modtag nyhedsbrevet DI Business med relevante nyheder fra erhvervslivet, politiske analyser og nøgletal samt invitationer til arrangementer, kurser og netværk med relation til erhvervslivet.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Rasmus Anderskouv

Rasmus Anderskouv

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 3853
  • Mobil +45 2949 4621
  • E-mail raa@di.dk

Relateret indhold