06.10.17 DIB Nyheder

Kongen viser svaghedstegn

Amerikanerne tabte 33.000 arbejdspladser i september, mens ledigheden faldt til 4,2 pct. Amerikanerne har nu haft syv år med ubrudt jobfremgang måned efter måned, hvilket har givet nyt job til over 16 mio. amerikanere.

Kongetallet  skuffer med faldende beskæftigelse i USA. Var jobskabelsen fortsat frem kunne opsvinget på det amerikanske arbejdsmarked ellers have fejret syv års fødselsdag idag, så de havde nok ønsket sig et pænere jobrapport. Jobtallet kan godt være blevet blæst lidt omkuld af orkanerne Irma og Harvey, og derfor skal vi være varsomme med at tolke for hårdt på nedgangen i september. Det er jo også værd at bemærke at ledigheden faldt til det laveste niveau siden 2001, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

- Mere end 16 mio. amerikanere er kommet i arbejde over de seneste syv år, og sammen med stigende lønninger har det løftet forbrugernes lyst til at bruge penge. Det er positivt for amerikansk økonomi, hvor det i høj grad er privatforbruget der dikterer tempoet, siger Allan Sørensen.

Tidligere på ugen steg erhvervstilliden blandt virksomhederne i den amerikanske fremstillingsindustri og servicesektor til det højeste niveau i mere end 12 år.

- Amerikansk erhvervsliv sprudler af optimisme, og derfor forventer jeg, at der i de kommende måneder vil komme gang i jobskabelsen igen, siger Allan Sørensen.

- Danske virksomheder har fortsat gode muligheder for at øge salget til det amerikanske marked. Virksomhedernes største udfordring er, at dollaren er faldet med næsten 10 procent over det seneste halve år. Og hvis Donald Trump oveni indfører en mere protektionistisk linje i den amerikanske handelspolitik, så kan det for alvor spænde ben for flere nye ordrer til danske virksomheder, siger Allan Sørensen.

USA er et af Danmarks allervigtigste markeder. Danske virksomheder eksporterede sidste år varer og tjenester for 120 mia. kr. til USA.

Danske virksomheder har fortsat gode muligheder for at øge salget til det amerikanske marked. Virksomhedernes største udfordring er, at dollaren er faldet med næsten 10 procent over det seneste halve år. Chefanalytiker Allan Sørensen, DI
Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold