11.12.17 DIB Nyheder

Stærk krone hæmmer eksporten

Kronens stærke værdi er en del af forklaringen på, at eksporten udvikler sig svagt, vurderer chefanalytiker i DI Allan Sørensen.

Vareeksporten faldt med 1,5 pct. i oktober, men ligger dog næsten fem procent højere end året før. Det viser de nye tal fra Danmarks Statistik.

- Det globale opsving er kommet op i fart, og der er fremgang over hele kloden, men virksomhederne har svært ved at omsætte den stærke efterspørgsel til øget eksport, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Mangel på medarbejdere kan også gøre det svært for virksomhederne at gribe nye eksportordrer. Allan Sørensen, Cheføkonom

- Kronens stærke værdi er en del af forklaringen på den sløje udvikling i eksporten, da det stiller virksomhederne ringere i den globale konkurrence. Kronen er især steget i værdi over for dollaren, og det har ramt eksporten til USA, som er faldet med 5,5 procent over det seneste år, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

- Mangel på medarbejdere kan også gøre det svært for virksomhederne at gribe nye eksportordrer. Over det seneste år har mere end hver tredje virksomhed søgt forgæves efter nye medarbejdere - ikke mindst faglærte, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

775.000 danske arbejdspladser afhænger af virksomhedernes salg til udlandet, og fremgang i eksporten vil øge behovet for flere dygtige medarbejdere i vores eksportvirksomheder.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold