Maskinsnedkerlærling Kristian Andersen (til venstre) fra Frontego skal forsøge at skaffe sig et Danmarksmesterskab ved DM i Skills i Herning.

Frontego
16.01.18 DIB Nyheder

Frontego og Frøslev Træ sender lærlinge til DM i Skills – læs hvorfor

Virksomhederne Frontego og Frøslev Træ er stolte over, at deres maskinsnedkerlærlinge deltager i DM i Skills 2018. De håber, konkurrencen får flere til at tage en lærling og løfte det fælles ansvar for fremtidens faglærte medarbejdere

Produktionschef Jesper Odgaard Nielsen, Frontego. Maskinsnedkerlærling Kristian Andersen.

Hvorfor er din maskinsnedkerlærling blevet udtaget til DM i Skills 2018

Fordi Kristian har en god selvtillid, han tror på sig selv og tør komme ud over kanten, når han skal løse en opgave. Han er også godt bogligt begavet og er lærling fra den gymnasiale EUX-uddannelse.

Hvad synes du om Skills-konkurrencen?

Det er alletiders og sundt at konkurrere; det er altid sjovt at blive vejet op mod de bedste. Vi er meget stolte af alene at have en lærling, der er udtaget til Skills. Og vi har sagt til Kristian, at han skal tage det som en oplevelse – der er ikke pres med forventninger om en bestemt placering. Mesterskaberne giver jo også opmærksomhed til faget og til vores virksomhed. Og måske er det et tegn på, at vi gør noget rigtigt med lærlingene hos os.

Hvorfor har I lærlinge?

Vi har gerne hele tiden to lærlinge. Vi har brug for den faglighed, de bliver udlært i, og hvis vi skal kunne få de rigtige medarbejdere i fremtiden, så skal vi selv være med til at skabe dem. Vi kan ikke bare tage person fra gaden og sætte ind i vores produktion; det kræver noget erfaring og meget gerne fra træindustrien at arbejde hos os. Hos os handler det ikke bare om at passe en maskine, vi har brug for, at medarbejderne også kan udvikle. Og derfor tror jeg også på, at den gymnasiale EUX-uddannelse med kombinationen af boglig og faglig viden er vejen frem.

Hvad kan være en udfordring ift. at have lærlinge?

Økonomien. Man får ikke mange arbejdstimer for pengene fx med EUX-uddannelsen, hvor lærlingene er meget i skole. Vi går ikke i gang med et lærlingeforløb for sjov, så det skal være en lærling, vi kan se fremtid i. Vi gør os umage med at udvælge de rigtige og motiverede lærlinge, så vi ikke ender med at stå med en ung knægt, som ikke rigtig gider det. Jeg spiller også med åbne kort og forsøger at afstemme forventninger, så jeg forklarer nøgternt og ærligt, hvad det er for en type job, de vil kunne udfylde i fremtiden.

Hvad synes du om den nye ordning med Praktik-AUB, hvor virksomheder med lærlinge bliver belønnet, og virksomheder med for få eller ingen lærlinge skal betale mere?

Jeg synes, det er sund fornuft. Mange virksomheder hyler over, at de ikke kan få kvalificerede medarbejdere, men når man så spørger dem, om de har lærlinge, så har de ingen. Det er dobbeltmoral. Mange tænker for kortsigtet; hvad får jeg ud det her og nu, og så kan det godt være, at regnestykket ikke går op. Men hvis de vil have medarbejderne i fremtiden, må de også uddanne dem nu. Og så synes jeg også, det er synd for de unge, som gerne vil i gang med en uddannelse og ikke kan få et lærested.

Læs også: Brev i indbakken: Alle virksomheder får nu mål for lærlinge og elever

Mange virksomheder hyler over, at de ikke kan få kvalificerede medarbejdere, men når man så spørger dem, om de har lærlinge, så har de ingen. Det er dobbeltmoral. Produktionschef Jesper Odgaard Nielsen, Frontego

COO/Produktionschef Jørgen Krenzen Johansen, Frøslev Træ. Maskinsnedkerlærling Claus Eskildsen.

Hvorfor er din maskinsnedkerlærling udtaget til DM i Skills 2018?

Fordi han er mere engageret end gennemsnittet. Han går rigtig meget op i faget, er interesseret og udfordrer hele tiden nysgerrigt måden, vi gør tingene på.

Hvad synes du om Skills-konkurrencen?

Det sætter fokus på at have en lærling, og det er godt, for der bliver udlært for få i vores branche. Alle vil gerne have en faglært medarbejder efterfølgende, men nogle vil ikke bruge ressourcerne på at udlære ham undervejs.

Hvorfor har I lærlinge?

I vores del af Danmark er der ikke mange faglærte at tage af, og da vi vitterlig har brug for faglært arbejdskraft, må vi også selv uddanne de unge. Pt. har vi en maskinsnedkerlærling, men vi uddanner også lærlinge inden for andre fagområder.

Hvad kan være en udfordring ift. at have lærlinge?

Vi kan have svært ved at finde de rigtige kandidater, men vi har held med at tage unge ind i ufaglærte job, kigge dem ud og tilbyde nogle af dem en praktikplads efter et halvt til et helt år. For så ved både vi, at den unge kender til at være på en virksomhed, til opgaverne og til kulturen i vores virksomhed. Det kan også være en udfordring at undvære lærlingen, når han er på skole. Særligt i vores mest travle perioder er det sårbart.

Hvad bidrager lærlinge med til din virksomhed?

De udfordrer nogle gange ”plejer”. Hos os har medarbejderne typisk høj anciennitet, og spørger man, hvorfor vi gør sådan her, får man tit svaret, at det plejer vi. En lærling kan godt rykke ved, om vi kunne gøre det på en anden måde. Måske har lærlingen lige lært noget nyt på skolen eller været på besøg hos en anden virksomhed, der gør tingene anderledes.

Hvad synes du om den nye ordning med Praktik-AUB, hvor virksomheder med lærlinge bliver belønnet, og virksomheder med for få eller ingen lærlinge skal betale mere?

Det er fair nok. Der er udgifter forbundet med at uddanne lærlinge. Og hvis vi uddanner svende til andre virksomheder, som måske ikke tager lærlinge, så er det helt rimeligt, at alle betaler.

Læs også: Mange forældre har et billede af industrien som et sted med røg, møg og ondt i ryggen

 

 

Fakta

Hvad er DM i Skills? 

- Danmarksmesterskaberne i håndværk for lærlinge 

- Her dyster alt fra tømrere til konditorer om at blive Danmarks bedste 

- Konkurrencen finder sted i Herning MCH Arena mellem d. 18 og d. 20. januar.

Læs mere hos SkillsDenmark

Lone Folmer Berthelsen

Lone Folmer Berthelsen

Underdirektør

  • Direkte +45 3377 4818
  • Mobil +45 4032 0943
  • E-mail lofb@di.dk

Relateret indhold