28.11.18 DIB Nyheder

Nøgletal: Amerikanske væksttal er godt nyt for dansk eksport

Der var en pæn vækst i amerikansk økonomi i tredje kvartal, og fremgangen kan sagtens fortsætte lidt endnu. Det giver danske virksomheder gode muligheder for at øge eksporten til USA, vurderer chefanalytiker Allan Sørensen, DI.

Amerikansk økonomi voksede med 3,5 procent i tredje kvartal (annualiseret), viser tal fra det amerikanske statistikbureau BEA.

- Andet og tredje kvartal har budt på pæn vækst i amerikansk økonomi, og fremgangen kan sagtens fortsætte lidt endnu. Tilliden til økonomien er utrolig høj, lønstigningerne er taget til i styrke, og den stærke jobvækst er fortsat ind i 4. kvartal, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

- Store skattelettelser har løftet væksten i 2018, men det er en stigende udfordring at skaffe medarbejdere til at holde opsvinget kørende. Donald Trump har ikke gennemført arbejdsmarkedsreformer, der kan sikre adgang til arbejdskraft, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

Tilliden til økonomien er utrolig høj, lønstigningerne er taget til i styrke, og den stærke jobvækst er fortsat ind i 4. kvartal Allan Sørensen, Cheføkonom

- Der er også lidt malurt i bægeret i de nye væksttal, da en stor del af produktionen blev lagt på lager. De fyldte lagre kan desværre betyde, at der skal produceres mindre i de kommende kvartaler, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.

- Donald Trump kan glæde sig over høj vækst og den laveste ledighed siden 1969. Men han er nok alligevel ikke helt tilfreds. Selvom han fører handelskrig med flere lande - ikke mindst Kina - faldt eksporten i tredje kvartal, mens importen steg, siger chefanalytiker Allan Sørensen, Dansk Industri.  

- Vi har gode muligheder for at øge eksporten til USA. Fremgang i økonomien og en styrket dollar er en rigtig god cocktail for de danske eksportvirksomheder, der gerne vil have en bid af det amerikanske marked, siger chefanalytiker Allan Sørensen.

Amerikanerne købte sidste år danske varer og tjenester for 125 mia. kr., hvilket gør USA til Danmarks næststørste eksportmarked – kun overgået af Tyskland.

Allan Sørensen

Allan Sørensen

Cheføkonom

  • Direkte +45 3377 3912
  • Mobil +45 2990 6323
  • E-mail als@di.dk

Relateret indhold